In een speciaal voor de gelegenheid gebouwde grote tent in de haven van Zierikzee ging het kreeftenseizoen 2018 van start. De genodigden werden ontvangen door Balthasar Roessingh en zijn personeel van Junction Communication .  Zij waren verantwoordelijk voor de perfecte organisatie.

vlnr, Edwin Vinke, Han Polman, Claudia en Jannis Brevet

vlnr, Edwin Vinke, Han Polman, Claudia en Jannis Brevet

Tijdens een eerste kennismaking in de tent werd buiten de Kreeftenkoningin, de uit Bruinisse afkomstige Marianne Bout, per limousine naar het terrein gebracht. Even later werd iedereen opgeschrikt door het geluid van een naderende helikopter. Aan boord Claudia en Jannis Brevet, de uitbaters van het met 3 Michelinsterren onderscheiden restaurant Inter Scaldes  uit Kruinigen. Zij waren uitgenodigd om als eregasten enkele van hun geheimen van de kok te verklappen.

Om stipt 10:00 werd op het podium door de Voorzitter Stichting Promotie Oosterscheldekreeft  Luit Ezinga de aftrap gegeven. Na een korte speech werd door hem het woord overgedragen aan Han Polman, de Commissaris van de Koning in Zeeland. Deze uitte zijn respect voor de organisatie, zijn smaak voor goede kreeft en benadrukte dat dit Oosterscheldeproduct een bijdrage leverde aan de culinaire bekendheid van Zeeland.

Marianne Bout wordt gekroond

Marianne Bout wordt gekroond

Daarna was het grote moment aangebroken voor Marianne Bout, dochter van Jan Bout van Mosselhandel Bout. Aan haar de plicht om gedurende het seizoen als ambassadrice van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft op te treden. Zij kreeg door de Commissaris Han Polman de kroon op het hoofd gezet. Meteen daarna kon ze al aan haar plichtplegingen beginnen. Een handtekening plaatsen op de eerste fles witte wijn die gekoppeld is aan de Oosterscheldekreeft dit jaar.

De eerste officiële daad van de Kreeftenkoningin

De eerste officiële daad van de Kreeftenkoningin

Deze werd daarna overhandigd aan Edwin Vincke van Restaurant De Kromme Watergang in Hoofdplaat.

 

Vervolgens werden de genodigden naar de diverse schepen gedirigeerd om het ophalen van de eerste kreeft van dichtbij gade te kunnen slaan. Zalig-Zeeland kon inschepen op de Amalia van Ko en Ella Goud. Hun schip is een onderdeel van hun bedrijf Varen Zeeland. Dit wat kleiner maar luxe jacht bracht ons op plaatsen waar we op de eerste rang zaten.

De persboot, Amalia

De persboot, Amalia

Na een half uurtje varen was het de eer aan Gerrie van den Hoek van de MS3 om zijn korf te lichten.

Ondanks de verwachtingen dat de eerste kreeften nog wat klein zouden zijn vanwege de weersomstandigheden in de afgelopen tijd, werd een knaap van ruim twee kilo opgevist.

Gerrie van de Hoek en zijn bemanning

Gerrie van de Hoek en zijn bemanning

Deze werd daarna door Han Polman overhandigd aan Claudia Brevet. Hierna ging de vloot van schepen terug richting Zierikzee.

De Commissaris Han Polman toont de eerste kreeft

De Commissaris Han Polman toont de eerste kreeft

In de middag werd de eerste Oosterscheldekreeft geveild in Colijnsplaat. Edwin Vinke wist als volleerd veilingmeester veel geld los te krijgen voor de kreeft en daarmee voor het goede doel War Child. De eerste kreeft werd verkocht aan Simonis uit Den Haag. De kreeft bracht een bedrag op van € 22.500. Dit fraaie bedrag komt ten goede aan War Child.

De indrukwekkende vloot met daarop de belangstellenden

De indrukwekkende vloot met daarop de belangstellenden

Terugkijkend kunnen we stellen dat de opening van het seizoen bijzonder succesvol is geweest. Laten we hopen dat de watertemperatuur snel op gaat lopen en we een seizoen vol smakelijk delicatesse tegemoet kunnen zien.

 

Alle foto’s : Carel Bruring