Bruinisse is van oudsher een vissersdorp. Met name de mosselvangst vertegenwoordigt hier op de eerste plaats de geschiedenis van het dorp en is een belangrijke bron van inkomsten voor de inwoners van dit historische dorpje. Dat merk je al als je via de sluis het dorp binnenrijdt. Op de kop van de haven wordt de welvaart gestalte gegeven door een beeld van een enorme mossel.

De Stichting Festiviteiten Bruinisse (SFB) organiseert jaarlijks het 3-daagse evenement de Visserijdagen in Bruinisse. Na twee jaren van afwezigheid door Corona staat één van de oudste en gezelligste evenementen op Schouwen-Duiveland op de agenda: de Visserijdagen in Bruinisse!

In tegenstelling tot de traditie, dit jaar niet tijdens het laatste weekend van juni, maar twee weken later.

Het mosselseizoen start in principe in juli. Het begin van het mosselseizoen hangt af van de groei en de conditie van de mossel. Vaak denken mensen dat je mosselen kunt eten als de “r in de maand” is. Het mosselseizoen loopt echter van juli tot en met half april in het jaar erop.

De mosselman als living statue

 

Drie dagen lang draait in Bruinisse alles om dit groots opgezette dorpsfeest, dat in het teken staat van de opening van het Zeeuwse Mosselseizoen. Het is daarmee het grootste non-profit evenement van de provincie Zeeland. Tienduizenden bezoekers uit alle windstreken komen af op de unieke smaak van het zwarte goud! Op het Havenplateau worden dagelijks verse mosselen gekookt en uitgeserveerd. Maar dat is nog lang niet alles. Voor jong en oud is er in de dorpskern, bij de haven en op het water van de Oosterschelde van alles te beleven.

Zeeuwse zaken, te koop bij Brusea

 

 

Zo staat in de dorpsstraten en aan de haven een gezellige braderie opgesteld en is er in het centrum kermis met vertier voor jong en oud. Op de terrasjes is het goed toeven! Onder het genot van een drankje kan men de eerste mosselen van het seizoen of andere zilte lekkernijen proeven en ook uit de dorpscafés klinkt muziek.

Het programma wordt ieder jaar vernieuwd en heeft ook een aantal vaste elementen zoals o.a. de braderie, de kermis, de vlootshow met de vissersvloot en natuurlijk als slotstuk een spectaculaire vuurwerkshow!

Bekijk de website voor het volledige programma

ambachtelijk werk

Start: 2017-07-13
donderdag   13:00 tot 00:00
vrijdag 10:00 tot 00:00
zaterdag 10:00 tot 00:00

 

Overal straatmuziek

Locatie:
Visserijdagen Bruinisse
Centrum en Havenplateau
Bruinisse  Schouwen-Duiveland

 

Foto’s Joke Bot