Het werk van kunstenaar Kees de Kort (1934) is bekend en geliefd.

Generaties kinderen groeiden op met door hem geïllustreerde Bijbels.

pagina’s uit een kinderbijbel

 

De kracht en eenvoud van zijn kleurrijke illustraties maken dat de essentie van het verhaal direct bij de kijker overkomt. De Kort schildert geen plaatjes bij het Bijbelverhaal, hij schildert het verhaal. Ook ikonen zijn niet bedoeld als illustraties, maar gemaakt volgens richtlijnen die al eeuwen in de ikoontraditie worden gehanteerd.

 

 

 

 

Kees de Kort stelde zijn eigen vorm en werkwijze vast en maakte met zijn werk ‘ikonen van deze tijd’. In de tentoonstelling KEES DE KORT | IKONEN brengen zijn hedendaagse illustraties, samen met traditionele ikonen, belangrijke verhalen uit het christendom tot leven. Door de beide vormen naast elkaar te plaatsen worden overeenkomsten en verschillen zichtbaar.

Het Bijbels Museum wil voor deze tijd relevante verhalen delen met een zo groot mogelij publiek in de vorm van tentoonstellingen en andere activiteiten, alleen of samen met andere organisaties op verschillende plekken in het land.

 

De tentoonstellingen hebben altijd met zingeving te maken, een relatie met een bijbelverhaal of een bijbels thema. Vaak raken ze aan het gedachtengoed van meerdere religies tegelijk. Het Bijbels Museum wil de bezoeker in het hart raken, zachtmoedig confronteren, inspireren en bemoedigen. Voor meer informatie over het Bijbelmuseum kijk hier. 

 

Het Ikonenmuseum presenteert een unieke collectie ikonen op een prachtige historische plek in het monumentale centrum van de oude hanzenstad Kampen. Maak hier kennis met dit unieke museum

 

 

 

 

Stadhuismuseum Zierikzee is gevestigd in de oude binnenstad van Zierikzee en vertelt op verrassende, innovatieve wijze het verhaal van deze prachtige stad en haar omgeving. Wisseltentoonstellingen en topstukken uit de collectie brengen het verleden tot leven. Curiosa, scheepsmodellen, oude kaarten, bodemvondsten, zilverwerk en schilderijen laten zien hoe de oude havenstad zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld. Meer info vindt u op de website van het Stadhuismuseum.