Op 19 november 1858 kregen Jan Pieter Hollestelle en Francina Pieternella D’huij in Middelburg een zoon die Jacob Huijbrecht werd genoemd. Jacob zou zich ontwikkelen tot een verdienstelijk schilder in de Dordtse schilderswereld. Als kind voelde hij zich al aangetrokken tot de schilderkunst. Zo is er een werk van hem bekend ‘Ravelein de Groene Jager te Goes. Hij maakte dit schilderij op 13-jarige leeftijd
Hollestelle studeerde aan de Haagse Academie en de Polytechnischevan de Barbizsw School in Delft. Na zijn studie ging hij in 1884 aan de slag als tekenleraar in Dordtrecht. Hier ontmoette hij Theophile de Bock. Deze had een grote voorliefde voor schilders van de Barbizonse en Haagse school. Door hem maakte Hollestelle kennis met het werk van Maris en Apol. Toch ontwikkelde hij al snel een eigen stijl. Hij tekende en schilderde voornamelijk landschappen en stadsgezichten.
Hollestelle werd bekend om zijn brede penseelvoering en het gemak waarmee hij een landschap of een deel van een stad weergaf. Zij tonen zijn kwaliteit en beheersing van de tekentechniek.
Hollestelle kon het Zeeuwse land en zijn geboortestad Middelburg niet goed missen. Regelmatig bracht hij hier zijn vakanties door en trok hij schetsend door Zeeland. Hij bleef werken en Zeeland trouw tot aan zijn overlijden. Hollestelle stierf op 1 juni 1920 in Dordrecht.
Op 18 november 2022 opent het Veers Museum een tentoonstelling over het werk van Jacob Huijbrecht Hollestelle. In deze tentoonstelling wordt een selectie uit het enorme oeuvre van deze Zeeuwse kunstenaar getoond.
Een Eigenzinnig Romanticus: leven en werk van Jacob Huijbrecht Hollestelle is te zien in de Schotse Huizen van 19 november 2022 tot en met 4 juni 2023.
Voor meer informatie kijk op de website.