Kunstuitleen De Bevelanden

Op maandag 5 juli om 20 uur organiseert de Kunstuitleen in Goes de eerste lezing van dit jaar.

Ad van der Jagt komt vertellen over de Bergense School. Wat weinig mensen weten, is dat er  een  speciale relatie bestond tussen Goes en de Bergense School.

 

Ongeveer vanaf 1910 zie je in heel West-Europa een heroriëntering in de schilderkunst. Men wendt zich af van het impressionisme. Er vindt een aantal verschillende vernieuwingen plaats, zoals het kubisme in Frankrijk, het expressionisme in Duitsland en het futurisme in Italië.

Charley Toorop – Zelfportret 1933

In Nederland vormt het expressionisme de vernieuwing, niet alleen in Bergen, maar iets later ook in Groningen (De Ploeg) . De Bergense School is de eerste expressionistische kunststroming in Nederland met een eigen manifest. Omstreeks 1910 vestigden de eerste kunstenaars zich in het Noord-Hollandse Bergen. Vanaf 1914 werkten zij in een gemeenschappelijke stijl; vandaar dat we ook kunnen spreken van een School. De hoogtijdagen van deze kunststroming vallen in de jaren 1914 tot 1920.

 

Bekende namen zijn: Charley Toorop, Elsa Berg, Dirk Filarski, Leo Gestel, Frans Huysmans, Mommie Schwartz, Piet en Mathieu Wiegman. Ze schilderden portretten, landschappen, stillevens en reisimpressies in hoekige, krachtige vormen, opgebracht met brede penseelstreken en contrastrijke kleuren.

Vijver met Villa 1915 – Charley Toorop

 

Het belooft weer een boeiende avond te worden. Om alles ook veilig te laten verlopen worden  de nodige maatregelen genomen.  Omdat we maar over een beperkt aantal plaatsen beschikken, dient u zich van te voren in te schrijven via dit mailadres onder vermelding van uw naam, telefoonnummer en het aantal plaatsen dat u wilt.

 

Voor meer informatie, kijk hier.

Addie Sandee, persverantwoordelijk bestuurslid Kunstuitleen

addie.sandee@gmail.com-  06-51110992