Na ruim vijf en een halve maand verplicht gesloten te zijn geweest wegens de maatregelen tegen de verspreiding van het COVID-19 virus opent het Stadhuismuseum Zierikzee op zaterdag 5 juni weer haar deuren.

Rustig aan openen

De toegang tot het gemeentelijk museum van Schouwen-Duiveland in het oude stadhuis van Zierikzee gaat voorlopig nog op basis van online reserveren van een toegangsbewijs of aanmelding aan de deur voor het eerstvolgende beschikbare tijdslot. Per tijdslot van anderhalf uur mogen maximaal 30 personen de presentaties van het museum bezoeken.

Koffie, thee en croissants

Vanwege de bijzondere gelegenheid zal wethouder Cultuur Jacqueline van Burg om 08:00 uur de eerste 30 bezoekers verwelkomen met koffie/thee en croissants van De man die Bakt. Vanuit de toren zal die dag de vlag van Schouwen-Duiveland mét de wimpel van Zierikzee wapperen. Beiaardier Janno den Engelsman speelt van 09:00-10:00 vrolijke noten op het carillon in de toren van het Stadhuismuseum.

Het Stadhuismuseum Zierikzee vertelt het verhaal van het leven in Zierikzee en op of rond Schouwen-Duiveland.

 

Kees de Kort

Daarnaast presenteert het museum de tijdelijke exposities Kees de Kort | Ikonen. Christelijke feestdagen in beeld en Portretten door Zeeuwse meesters uit de Gouden Eeuw.

Op weg naar het Paasfeest

Kees de Kort is met de Kijkbijbel wereldwijd de meest verkochte Nederlandse illustrator. Hij verslaat daarin Dick Bruna met zijn Nijntje-verhalen. De Korts baanbrekende, bekende bijbelillustraties zijn tot en met 20 juni a.s. te zien samen met ikonen uit het museum in Kampen in het Stadhuismuseum Zierikzee. Generaties kinderen groeiden op met de illustraties van kunstenaar Kees de Kort (1934), die ontdekt werd door het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG). De kracht en eenvoud van zijn tekeningen maken dat de essentie van het Bijbelverhaal direct bij de kijker overkomt. De Kort schildert geen plaatjes bij het verhaal, hij schildert het verhaal. Hij legt de essentie ervan vast, net als ikonen die volgens een eeuwenoude traditie worden geschilderd. Vandaar dat zijn moderne ikonen in deze tentoonstelling hangen naast traditionele ikonen. Beide kunstsoorten brengen belangrijke christelijke verhalen tot leven

Zeeuwse meesters

.De expositie Portretten door Zeeuwse meesters uit de Gouden Eeuw toont tot en met 14 november a.s. werk van de belangrijkste portrettisten in Zeeland in de zeventiende eeuw. Werk dat doorgaans is opgeborgen in de depots van het Mauritshuis Den Haag, het Scheepvaartmuseum Amsterdam, het Maritiem Museum Rotterdam, het Zeeuws Museum Middelburg, het MuZEEum Vlissingen, het Koninklijk Zeeuws Genootschap Middelburg, de Koninklijke Verzamelingen en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Amersfoort, of alleen maar te zien is bij handelaren uit binnen- en buitenland en bij particulieren. Voor de eerste keer binnen de reeks van exposities onder de noemer Zeeuwse meesters uit de Gouden Eeuw zullen ook werken uit de gemeentelijke collectie van Schouwen-Duiveland, beheerd door het Stadhuismuseum Zierikzee, te zien zijn.

Een van de vele pronkstukken

Zeeuws interieur

 

Uit onderzoek verricht in opdracht van het Stadhuismuseum blijkt dat Zeeuwen hun huizen in die zeventiende eeuw graag inrichtten met schilderijen. Voor de meer welgestelden vormden portretten een belangrijk segment. Ze lieten zich vereeuwigen door lokale meester-schilders, maar ook door schilders uit andere steden. Hoe men zich liet vastleggen was smaak zowel als stand gebonden en varieerde van stemmig zwart tot uitbundig kleurrijk. Het huwelijksportret voerde de boventoon. Maar er werden ook familietaferelen, kinderen én zeehelden ‘gepenseeld’.

 

Prachtig boekwerk

Bij de expositie is een begeleidende publicatie verschenen bij Uitgeverij WBooks in Zwolle. Op de website van het Koninklijk Zeeuws Genootschap der Wetenschappen zal later dit jaar een uitgebreide lexicon van Zeeuwse portretten en portretschilders worden gepubliceerd.

Het Stadhuismuseum Zierikzee ligt aan de

Meelstraat 6-10

4301 EC Zierikzee

Telefoon: 0111 454 464

museum@schouwen-duiveland.nl