De van oorsprong Britse Alma Oakes woonde vanaf het begin van de twintigste eeuw samen met haar vader in Veere en legde daar een grote verzameling aan van de lokale streekdrachten. Ze was gegrepen door de kleuren en materialen. Maar ze verzamelde nog veel meer: schilderijen, etsen, foto’s en tekeningen.

Een schilderij uit 1935 van Alma Oakes in Zeeuwse klederdracht en een .schelphoed . Foto Museum Veere

 

Lockdown

 

Vlak voor de eerste lockdown van najaar 2020 was de tentoonstelling met een selectie van haar verzameling precies tien dagen te zien. Daarna moest het museum de deuren sluiten en kon niemand meer zien wat ze allemaal bijeen had gebracht.

 

Klederdrachten in Museum Veere

Ontmoetingspunt

 Om nu iedereen de kans te geven om deze expositie toch te bekijken zijn de werken weer teruggehangen. Dat is inclusief een enkele recente aanwinsten, aldus directeur Veronica Frenks. Ze geeft ook aan dat Alma begin vorige eeuw een belangrijk figuur was binnen de Veerse kunstenaarssamenleving. ,,Hun huis was een ontmoetingspunt voor vele kunstenaars.”

Museum Veere, ontmoetingsplaats

 

 

Directeur Veronica Frenks vertelt dat er vorig jaar een flinke belangstelling voor die expositie over Alma en haar verzameling. Vooral van mensen uit de regio die benieuwd waren wat ze allemaal had vergaard en bewaard. Want die verzameling vormt de basis van het Museum Veere.

Het museum is vooralsnog de weekenden geopend. ,,En op verzoek ook doordeweeks”, aldus de directeur. Ze hoopt het deze keer wel lukt de bijzondere verzameling van Alma onder de aandacht te brengen van velen.

 

Gespannen

 Ze geeft ook aan elke keer gespannen af te wachten of ze het misschien misschien weer een tijd op slot moet doen. ,,Ik hoop van niet.”

Bron: PZC – redactie Emile Calon