Het is dit jaar 65 jaar geleden dat Zeeland werd getroffen door een van ergste stormvloeden ooit. Op verschillende plaatsen op Schouwen-Duiveland wordt stil gestaan bij deze ramp. Er zijn uitvoeringen en manifestaties. Het Stadhuismuseum Zierikzee wil ook haar bijdrage leveren

Op 1 februari opent het museum haar deuren voor ONDER WATER 1953. Twee presentaties die in het teken staan van de Watersnood. Er is werk te zien van Carine van Gorp en er worden objecten uit het depot getoond. Het werk van Van Gorp is te zien tot en met 18 maart 2018 en de objecten uit depot tot en met 11 maart 2018.

Zierikzee onder water - Artiest onbekend

Zierikzee onder water – Artiest onbekend

Objecten uit depot

Als in die noodlottige februarinacht in 1953 de dijken breken onder de verwoestende kracht van het water blijft ook Zierikzee niet gespaard. De inwoners probeerden zich te beschermen tegen het oprukkende water met vloedplanken, maar het was tevergeefs. Enkele objecten en schilderijen uit het depot, onder andere een van de lokale schilder G.H. Breetvelt, schetsen in het Stadhuismuseum een beeld van de ramp en haar nasleep in Zierikzee.

 

Carine van Gorp

Carine van Gorp (1957) is geboren en getogen in Naarden maar heeft in haar vroege jeugd 2 jaar bij haar oma en tantes aan de Mol 7 in Zierikzee gewoond omdat haar eigen moeder lang ziek was.

De kat probeert zich te redden - Carine van Gorp

De kat probeert zich te redden – Carine van Gorp

Haar familie, de familie Kohschulte, had aan de Mol een grote kledingwinkel.

Enkele jaren geleden bestudeerde zij de fotoalbums van de familie Kohschulte; onder meer de ramp van ‘53 was daarin gedocumenteerd. Wat haar opviel was dat al die vrouwen in haar familie leefden met angst voor het vernietigende geweld van water en dat zij zelf die angst onbewust heeft meegekregen. Daarom is zij erover gaan tekenen en schilderen; om het verhaal neer te zetten en het leed af te werpen. Met haar scherpe blik en tekenhand verbeeldt ze de watersnoodramp treffend in zowel gewassen inkttekeningen als in olieverf.

Carine studeerde tussen 1981 en 1986 aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Utrecht, waar zij de afdeling monumentaal (grafische technieken en vrij schilderen) afrondde. Zij vestigde zich als vrij kunstenaar. Er volgden opdrachten en exposities en haar werk werd opgenomen in diverse collecties. Sinds 2000 geeft zij les aan de Gooise Academie te Laren in tekenen en schilderen en op haar atelier in grafiek. Carine van Gorp maakt de laatste jaren werk geïnspireerd op de natuurlijke elementen zoals water en hout. Daarbij gaat het haar erom om de essentie van begrippen als (door-)stroming, contrast en evenwicht uit te beelden in ruimtelijke objecten en schilderijen. Daarin werkt zij abstract.

Impressie van de Ramp - G.H.Breetvelt 1959

Impressie van de Ramp – G.H.Breetvelt 1959

Stadhuismuseum Zierikzee

Het Stadhuismuseum Zierikzee vertelt het verhaal van monumentenstad Zierikzee en haar omgeving en dankt zijn naam aan het gebouw waarin het is gehuisvest: het voormalige stadhuis van Zierikzee. Het grootste deel van dit gebouw is ruim 450 jaar oud. Een deel dateert zelfs uit de periode 1250-1350. De aantrekkingskracht schuilt vooral in de fraaie collectie, de moderne presentatie en het bijzondere gebouw.

Het museum wil bezoekers informeren, maar vooral ook verrassen. Wij verwelkomen u graag voor een bezoek. U kunt bij ons terecht van dinsdag tot en met zaterdag van 11.00-17.00 uur en op zondag van 13.00-17.00 uur. In juli en augustus is het museum ook geopend op maandag van 11.00-17.00 uur.

Meer informatie

Meer weten? Neem dan een kijkje op de website. U vindt het museum aan de Meelstraat 6-8 in Zierikzee.