Textielkunst is de vorm van kunst waarbij men gebruikmakend van natuurlijke en of synthetische textielproducten praktische of decoratieve objecten vervaardigd. Deze kunst is al zo oud als de wereld. Denk aan eeuwenoude wandkleden zoals het bovenstaande Tapijt van Bayeux of kunstig bewerkte kledingstukken.

Tini van Bebber

Tini van Bebber

Oprichting

In 2011 werd door Saskia Kruit en Tine van Bebber  de voorloper van het Zeeuws Textiel Collectief opgezet. Dit collectief bestond uit een groep Zeeuwse kunstenaars met een voorliefde voor vilten. Alle leden waren woonachtig in Zeeland. Er werd gezocht naar een naam en deze werd ‘Zeeuws Vilt Collectief’

 

 

 

Nelie Zoetemeijer van der

Nelie Zoetemeijer van der Nol

Uitbreiding en nieuwe naam

Maar naast vilt werd er ook met andere textiel technieken geëxperimenteerd en de vlag dekte niet langer de lading. De naam werd gewijzigd in het ‘Zeeuws Textiel Collectief’. Een allesomvattende en geen fantasienaam.

 

Het collectief is inmiddels gegroeid tot zeven kunstenaars. Elk lid is gedreven in haar manier van werken. Zij zijn intensief actief om deze vorm van kunst te beoefenen en te exposeren. Daarvoor wordt alles terzijde geschoven.

Zeeuws Textiel Collectief aan de vloedlijn

Zeeuws Textiel Collectief aan de vloedlijn

 

Expositie

Vanaf 1 februari exposeert het ‘Zeeuws Textiel Collectief’ in Galerie Gerritse in Middelburg. De expositie bestaat uit een serie kunstzinnige doosjes en kastjes met als thema ‘Gedachten’.

Expert in de kartonnagetechniek Nellie Zoetemeijer – van der Nol heeft bijvoorbeeld een kastje ontworpen dat meervoudig is uitgewerkt en waarin de fijne textielobjectjes van het collectief worden getoond. De serie doosjes en kastjes vormen de kern van de expositie.

Daarnaast worden ook grotere werken tentoon gesteld, zoals een abstract uitgebeelde vorm van het Zeeuwse volkslied in geweven techniek van Corry Loogman.

 

De expositie loopt van 1 februari tot en met 9 maart. Tijdens de officiële opening op 3 februari om 14:00 uur, zal Etuschka Benschop een performance geven met als titel ‘Fluwelen Woorden’.

Marijke Leertouwer

Marijke Leertouwer

Geïnteresseerd in kunst met textiel? Dan bent u van harte welkom.

Galerie Gerritse

Londensekaai 19

Middelburg