Als je op nieuwjaarsdag, rond het middaguur, door een willekeurige straat loopt, ziet men in veel gevallen het Nieuwjaarsconcert uitgevoerd door de Wiener Philharmoniker op de TV aanstaan. Dit immens populaire concert wordt ieder jaar uitgezonden in 90 verschillende landen en wordt bekeken door meer dan 50 miljoen mensen.

Het Wiener Philharmoniker tijdens het Nieuwjaarsconcert

Nieuwjaarsconcert

Dit grootse concert is langzaam maar zeker gegroeid. Het werd voor de eerste keer uitgevoerd op 31 december 1939 en sinds 1941 op nieuwjaarsdag. Het concept is eenvoudig. Er wordt voornamelijk goed in het gehoor liggende muziek gespeeld van Oostenrijkse componisten. Een belangrijk plaats wordt ingevuld door de familie Straus. De traditionele afsluiting van het concert is altijd de Radetzkymars van Johann Straus Sr.

 

Eigen interpretatie in Dreischor

In 2018 vatten leden van de Stichting MuziZee Jolanda den Boer, Jaap Everwijn en Anthon de Bruijn het plan op om een Weens Nieuwjaarsconcert in het klein uit te gaan voeren. Plaats van handeling; de Adrianuskerk in Dreischor.

De organisatoren. Vlnr Anthon de Bruijn (schuiftrombone), Jolanda den Boer (altsax) en Jaap Everwijn Dirigent – foto Dirk-Jan Gjeltema

Er werd een projectorkest samen gesteld met als basis een harmonieorkest. Men begon ijverig te repeteren. De initiatiefnemers hadden nooit kunnen dromen dat hun idee zo zou aanslaan. De belangstelling was zo groot dat er een oogje moest worden dicht geknepen. Er kwamen veel meer mensen op het concert af dan officieel was toegestaan. De kerk was letterlijk te klein.

Het concert en het repertoire bleken aan te slaan. Muziek met een knipoog, uitgevoerd door ‘drinkende’ musici, met de inzet van een aambeeld en een heus confettikanon. Het plan bleek voor herhaling vatbaar.

 

De ‘concertzaal’ in Dreischor

Zeeuws Nieuwjaarsconcert

Op 1 januari van aankomend jaar is het dan ook zover. Opnieuw wordt er een projectorkest samengesteld. Hiervoor kunnen zich nog geïnteresseerde musici aanmelden. Er is nog plaats en behoefte voor klarinettisten en zogenoemd ‘klein koper’.

Wil je deel uitmaken van dit orkest, sta er dan wel even bij stil dat er slechts drie oefenavonden zijn. En deze zullen alle drie plaats vinden tussen kerst en oud en nieuw. U kunt zich aanmelden via dit e-mailadres: muzizee@zeelandnet.nl .

 

 

Plaats van handeling, de Adrianuskerk

 

Praktische informatie

Heeft u zin in een gezellig concert, samen met tal van vrolijke mensen? In een fraai met bloemen versierde kerk? Waar na afloop genoten kan worden van een oliebol en bubbels? En dat allemaal nog gratis ook?

Dan kunt u kaarten afhalen op het gemeentehuis vanaf 13 december.

Overigens, de bloemversiering wordt net als vorig jaar, weggeschonken een een goed doel. Voor 2020 wordt de thuiszorg verwend.

De kerk opent haar deuren om 16:30 uur. Het concert begint om 17:00 uur.