Vanaf 1 juni 2017 zijn in het Stadhuismuseum Zierikzee de schatten van de Roompot op het droge te bekijken in de nieuwe tentoonstelling Onderwaterarcheologie – ‘Aldus is de Roompot vergaan’.

Affiche

Affiche

In 2016 verwierf het museum de collectie van duiker Vic Verlinden. Dankzij deze bijzondere collectie en het recent verschenen onderzoek van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) kan nu voor het eerst het complete verhaal van de Roompot verteld worden. De tentoonstelling is te zien tot en met 29 oktober 2017.

 

Tijdscapsule

De Roompot zonk in vaargeul de Roompot, met zicht op thuishaven Zierikzee. Het verhaal van deze tot de verbeelding sprekende Oost-Indiëvaarder is al vaker verteld. Maar nog niet eerder zo compleet en uitgebreid. Hoe ziet het schip eruit, hoe is het leven aan boord, wat gaat er mis tijdens de laatste reis, wanneer wordt het wrak gevonden en wat gebeurt er dan? Dit en nog veel meer komt aan bod in deze tentoonstelling die is gemaakt in samenwerking met maritiem archeoloog Alice Overmeer, destijds verbonden aan de RCE. De RCE deed uitgebreid onderzoek naar het wrak van de Roompot.

De Roompot

De Roompot

Doordat het schip onder een laag sediment lag kon de stroming het schip niet beschadigen. De tijd werd als het ware gestopt. Toen de Roompot na ruim 100 jaar teruggevonden werd, leverde deze tijdscapsule een bijzonder waardevolle schat aan informatie en objecten op. Onderwaterarcheologen maakten onder zeer moeilijke omstandigheden meer dan 150 duiken. Overmeer verwerkte de resultaten van het onderzoek in de publieksuitgave ‘Aldus is de Roompot vergaan’. Deze publieksuitgave is te koop in het Stadhuismuseum Zierikzee voor € 14,95.

Schatgraver

Schatgraver

Maar niet alleen de resultaten van het onderzoek zorgen voor een uniek en compleet verhaal. In 2016 schonk duiker Vic Verlinden zijn unieke collectie aan het Stadhuismuseum Zierikzee. De topstukken uit deze collectie zijn nu voor het publiek te zien.

 

Onderwaterarcheologie

Het rijke maritieme verleden van Nederland heeft haar sporen nagelaten, ook onder water. 66.000 vindplaatsen zijn bekend in de Nederlandse wateren. Het merendeel daarvan bestaat uit scheepswrakken. Onderwaterarcheologie staat regelmatig ter discussie. Vooral de laatste tijd staat het onderwerp weer volop in de belangstelling. Onlangs schreven de vijf kustprovincies een brandbrief aan de minister. Veel wrakken worden namelijk bedreigd. Hoe gaan we om met het behoud van dit erfgoed? Laten we de wrakken onaangetast of duiken we de vondsten op? Waar liggen die scheepswrakken eigenlijk precies? Ook deze onderwerpen worden belicht in de tentoonstelling ‘Aldus is de Roompot vergaan’.

Stadhuismuseum Zierikzee

Stadhuismuseum Zierikzee

Stadhuismuseum Zierikzee Het Stadhuismuseum Zierikzee vertelt het verhaal van monumentenstad Zierikzee en haar omgeving en dankt zijn naam aan het gebouw waarin het is gehuisvest: het voormalige stadhuis van Zierikzee. Het grootste deel van dit gebouw is ruim 450 jaar oud. Een deel dateert zelfs uit de periode 1250-1350. De aantrekkingskracht schuilt vooral in de fraaie collectie, de moderne presentatie en het bijzondere gebouw.

Het museum wil bezoekers informeren, maar vooral ook verrassen. Wij verwelkomen u graag voor een bezoek. U kunt bij ons terecht van dinsdag tot en met zaterdag van 11.00-17.00 uur en op zondag van 13.00-17.00 uur. In juli en augustus is het museum ook geopend op maandag van 11.00-17.00 uur.