Het Streek- en landbouwmuseum Goemanszorg is gevestigd in een monumentale 18de eeuwse boerderij aan de rand van het dorpje Dreischor. Het museum geeft een beeld van het boerenleven op Schouwen-Duiveland van het begin van de vorige eeuw tot aan de jaren vijftig.

Ieder jaar presenteert Goemanszorg een jaarlijkse wisselexpositie, gewijd aan een bepaald onderwerp.

Waar alles verdween

De watersnoodramp van 1 februari 1953 liet diepe sporen na op Schouwen-Duiveland. Waar het water vrij spel had, vonden, behalve vele mensenlevens, ook duizenden dieren de dood.

De hele menselijke en natuurlijke structuur en eeuwenoude tradities waren verdwenen.

De fiets verdween

De fiets verdween

Een nieuw eiland

Na de ramp ontstond een heel nieuw eiland. Door de aanleg van de Deltawerken raakte Schouwen-Duiveland uit haar isolement. Pontjes verdwenen en er kwamen wegen voor in de plaats.

De landbouw veranderde razendsnel. De karakteristieke Zeeuwse trekpaarden maakten plaats voor moderne landbouwwerktuigen en het geklos van zware paardenhoeven verdween ten faveure van het geronk van tractormotoren.

Modernisering en aanpassingen aan de tijd werden gevleugelde woorden. Op de fiets en in klederdracht naar de stad verdween. Een brommer was beter en sneller. Nu heeft zelfs bijna iedereen een auto.

Hoe het was...

Hoe het was…

 

 

 Veranderd eiland – Voor en na de ramp

Streek- en landbouwmuseum Goemanszorg ging terug in de tijd en heeft de wisseltentoonstelling voor 2018 zo ingericht dat we een mooi vergelijk kunnen maken.

‘Veranderd eiland – Voor en na de ramp’ geeft een mooi beeld van het totaal veranderde aanzien van Schouwen-Duiveland. Op mooi uitgevoerde panelen zien we het verschil tussen de tijd voor de ramp en de situatie nu. Het geeft ons een kijk in de levens van terugkerende bewoners, het transport, het land en de natuur en de boerderijen.

 

... en hoe het is geworden

… en hoe het is geworden

 

Deze, met zorg samengestelde expositie, is een aanrader zowel voor eilanders met gevoel voor nostalgie, als nieuwsgierige toeristen. Zeker een aanrader!

Voor meer informatie, openingstijden en toegangsprijzen, kijk op de website van Streek- en landbouwmuseum Goemanszorg.