We gaan er van uit dat iedereen het nu wel weet. Een elektrische fiets is een vervoermiddel dat door een elektromotor wordt aangedreven. Al dan niet met behulp van spierkracht. In goed Nederlands; een fiets met trapondersteuning.

Fiets aan het begin van de 20ste eeuw

Fiets aan het begin van de 20ste eeuw

Nieuw?

Nee hoor! De fiets is al jaren het vervoersmiddel in ons land. De fietsen werden steeds beter. In 1898 werd voor een met het achterwiel aangedreven elektrische fiets al een patent aangevraagd. De uitvinder was Mathew J. Steffens.

 

In de jaren dertig van vorige eeuw werd bij het Philips Natuurkundig Laboratorium een elektrische fiets ontwikkeld. Deze werd geproduceerd door verschillende bedrijven, waaronder R.S. Stokvis (het latere Erres) en Simplex.

Een succes? Op de RAI-tentoonstelling in januari 1933 was nergens een elektrische fiets te ontdekken. Door deskundigen in die tijd werd de elektrische fiets als een mislukking beschouwd.

De Philips-Simplex E-Bike in 1932

De Philips-Simplex E-Bike in 1932

Volhouders

 

Toch gaf meb het idee een fiets met trapondersteuning door middel van een elektromotor niet op. Men ging verder met de ontwikkeling.

 

 

Vanaf het begin van deze eeuw raakte de ontwikkeling in een versnelling. Bestaande fietsfabrikanten zoals Gazelle, Giant en Sparta stortten zich op deze nieuwe markt. Maar ook nieuwe producenten Stella en Amslot zagen brood in het nieuwe vervoermiddel. Nieuwe technieken werden ontwikkeld.  De belangrijkste reden voor het plotselinge succes was de innovatie van de accutechnologie.

Sparta was in 1998 de eerste tweewielerfabrikant die de elektrische fiets groots aanpakte.

Zeeland. Ruimte genoeg voor de Fiets

Zeeland. Ruimte genoeg voor de fiets

 

Oudere mensen

Aanvankelijk werd gemikt op de seniorenmarkt. Voor ouderen en mensen met medische klachten die zich op een gewone fiets niet meer zo gemakkelijk konden voortbewegen bleek een elektrische fiets uitkomst.

De fiets ontlastte knie- en heupgewrichten doordat er minder kracht nodig was om de pedalen rond te trappen. Daarnaast is er minder kracht en uithoudingsvermogen nodig. Hierdoor kunnen deze mensen langer in beweging blijven, wat in het algemeen goed is voor de gezondheid. Maar de generatie die als doelgroep werd aangepakt beschikte ook over het geld om een (dure) E-Bike aan te kopen.

 

Ouderen krijgen fietsles op hun E-Bike - Foto Marcel van den Bergh

Ouderen krijgen fietsles op hun E-Bike – Foto Marcel van den Bergh

 

Imago

Toch was de elektrische fiets al snel verlost van het imago ‘alleen voor oude mensen’ te zijn. De populariteit van de E-Bike nam toe, ook onder jongeren. Volgens branche organisatie RAI werd het aantal fietsen in 2016 geschat op 22,8 miljoen. Daarvan waren er 1,9 miljoen elektrisch. Slechts iets meer dan 8% van het totaal.

Maar in 2017 zien we een flinke stijging. Er werden in dat jaar 294.000 elektrische fietsen verkocht. Dat was ruim 1/3 van het totaal aantal verkochte fietsen.

Ongelukken.

Een elektrische fiets is toch net iets anders dan een gewone fiets. Ongelukken met E-Bikes eisen steeds meer mensenlevens. Verleden jaar (2017) overleden 57 personen door een ongeval met een elektrische fiets.

Dat was ruim 42% meer dan in 2016 toen 42 mensen door een ongeval met een E-Bike om het leven kwamen. Van alle fietsers die in het verkeer omkwamen zat ¼ op een elektrische fiets.

Veruit de meeste slachtoffers waren ouderen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Kortom, er is meer voorlichting nodig.

 

 

Zeeuws E-Bike Event

Zeeland staat bekend als een fietsprovincie. Ondanks het geringe (land)oppervlakte beschikt onze provincie over ruim 1.400 kilometer aan fietspaden. Goed onderhouden en voorzien van prima bewegwijzering.

Zowel onder de eigen bevolking (afstanden tussen woonkernen) als toeristen wordt er veel gebruik gemaakt van de fiets. Ook van de E-Bike.

 

Om die reden leek het de Provincie een goed idee om een E-Bike Event te organiseren. Dit gebeurt in samenwerking met het VVV en het VVN. Op maandag 10 september is het zover. Van 10:00 tot 17:00 uur kunt u dit evenement mee beleven in de Zeelandhallen in Goes. Het is niet alleen een dag van voorlichting en formeel wijzen op gevaren.

Het beloofd een gezellige dag te worden in de Noordzeehal. U kunt alleen komen, maar samen met vrienden en familie is natuurlijk veel leuker.

Wat is er te doen?

Er zijn tal van evenementen. U kunt deelnemen aan een workshop bewegen. Een bodyscan laten maken om te meten wat voor u de beste houding op de fiets is. Er is een pitsstraat waar u uw eigen fiets goed kunt laten afstellen of u kunt een fietsclinic volgen welke wordt gegeven door de bekende oud-wielrenner Henk Lubberding, winnaar van tien etappes in de Tour de France (inclusief ploegentijdritten).

Henk Lubberding lost het startschot - foto Herman Harens - httpscommons.wikimedia.org.

Henk Lubberding lost het startschot – foto Herman Harens – httpscommons.wikimedia.org.

Wie kan u in de buitenlucht beter adviseren dan deze veelwinnaar.

U kunt uw eigen fiets meenemen en u laten adviseren. U kunt testritten maken, of een rondje door de mooie omgeving van Goes rijden.

Speciaal voor de bezoekers van het Zeeuws E-Bike Event is het parkeren deze dag gratis.

Met deze dag wil het ROVZ (onderdeel van Provincie Zeeland) graag het veilig gebruik van de E-bike promoten maar meteen verbinden aan een leuke dag waarbij bezoekers ook nog bij diverse streetfood punten een kopje koffie/ thee/ sapje en hapje kunnen nuttigen (alleen aan dit laatste zijn wel kosten verbonden). Het mooie overigens aan deze dag is dat de overheid (ROVZ/Provincie Zeeland) samenwerkt met Zeeuwse fietsenmakers en landelijke merken E-bike fabrikanten om deze dag tot een succes te maken voor onze bezoekers (zowel voor Zeeuwen maar ook voor bezoekers die een dagje uit in Zeeland zijn).

 

En dag om in uw agenda te noteren. Enne, speel de quiz mee en maak kans op een gloednieuwe E-Bike.