Bruinisse is van oudsher een vissersdorp. Met name de mosselvangst staat hier op de eerste plaats en is een belangrijk bron van inkomsten voor de inwoners van dit historische dorpje.

Beleef ze mee!

Beleef ze mee!

Dat merk je al als je via de sluis het dorp binnenrijdt. Op de kop van de haven wordt de welvaart gestalte gegeven door een beeld van een enorme mossel.

Overal kwam je de vissers uit Bru tegen - foto Dominic Haaij

Overal kwam je de vissers uit Bru tegen – foto Dominic Haaij

Even hebben de mosselvissers van Bruinisse hun hart vast gehouden. In 1971 werd het Brouwershavense gat afgesloten. Maar, inventief, het mosselzaad wordt nu uit de Waddenzee gehaald om hier verder te worden opgekweekt tot Zeelands Roem. Ook worden er andere methoden van kweken uitgeprobeerd en al toegepast, zoals de hangcultuur. Maar als u meer wilt weten over mosselen, kijk dan hier.

Mossels eten voor iedereen

Mossels eten voor iedereen

In de tweede helft van de maand juli start  traditioneel het mosselseizoen, de eerste mosselen worden aan land gehaald. Dat wordt elk jaar, in het 3de weekend van juli al meer dan 50 jaar, uitbundig gevierd. Het Bruse Mosselfeest, zoals het ook wel wordt genoemd is uitgegroeid tot een evenement dat elk jaar door  meer dan 50.000 bezoekers uit binnen- en buitenland wordt bezocht.

Het is daarmee uitgegroeid tot het grootste non-profit evenement van Schouwen-Duiveland. En dat allemaal georganiseerd door  Stichting Festiviteiten Bruinisse (SFB) dat slechts bestaat uit een tiental vrijwilligers. Petje af.

aan bezoekers geen gebrek

aan bezoekers geen gebrek

Het dorp bruist gedurende die drie dagen. Het is feest voor groot en klein. De Visserijdagen worden geopend met de bekendmaking van een nieuwe “Miss Visserij” die wordt getooid met een speciaal sieraad. De naam van de nieuwe Miss blijft tot aan de opening geheim, dus dat is al een verassing. Dat ze daarna als een vorstin hoogst persoonlijk mosselen uit gaat delen is een super verassing.

Maar daarna barst het feest los.

Miss Visserij

Miss Visserij

Over drie dagen uitgesmeerd vinden er tal van activiteiten plaats. Op het Kerkplein is een gezellige kermis. Vanaf de kermis, via pittoreske oude straatjes volgt u de braderie tot aan de haven. Hier worden tal van leuke streekproducten aangeboden.

Zwieren en zwaaien op de kermis

Zwieren en zwaaien op de kermis

Braderie aan de haven

Braderie aan de haven

U wordt in de gelegenheid gesteld om mee te varen op een schip om mee mosselen te gaan vangen. Of toeschouwer zijn bij de mosselrace voor roeisloepen. Deze wedstrijd wordt geroeid op de Oosterschelde waar stroming en golven voor een waar spektakel kunnen zorgen.

Meevaren op een kotter

Meevaren op een kotter

Klaarmaken voor de wedstrijd

Klaarmaken voor de wedstrijd

Er zijn veel leuke dingen te doen voor de kinderen, schminken, spellen en natuurlijk de kermis.

Door het hele dorp zijn optredens in talloze variaties. Dit jaar maken een visserskoor dat oorspronkelijke zeemansliederen ten gehore brengt.

Maar ook de Originals geven acte de presence. Zij zijn bekend van hun maandelijkse showcase in De Coen & Sander Show op Radio 538 en optredens als Strandfestival ZAND, 538Live XXL en De Vrienden van Amstel Live,

De originele Originals

De originele Originals

Zij spelen alles op verzoek. Maar dan ook echt alles. Op verzoek! Verzin een liedje, vraag het aan en The Originals spelen het direct. Met hun onovertroffen show verovert de band elk publiek, op festivals en bedrijfsevents, in concertzalen, feesttenten en zelfs vanuit de radiostudio.

Ondertussen trekken diverse bands door het dorp.

Een eenmans visserskoor

Een eenmans visserskoor

Er zijn wedstijden paling roken. Bent u daar meester in? Inschrijven kan nog via info@visserijdagen-bruinisse.nl  Maar er van smullen is net zo fijn.

En tussendoor worden honderden kilo’s mosselen verkocht en verorberd.

Restant van honderden kilo's mosselen

Restant van honderden kilo’s mosselen

Het feest wordt afgesloten met een knetterend vuurwerk

Vuurwerk - afsluiting van een feest.

Vuurwerk – afsluiting van een feest.

Voor bezoekers nog het volgende: De toegang tot Bruinisse via de Noorddijk (de oude haven) is afgesloten.

Via de Dorpstraat is de toegang tot het dorp voor iedereen, met uitzondering van bewoners die een parkeerkaart hebben, ook niet toegankelijk.

 

Ga mee genieten en beleef dit spectaculaire feest en noteer de data in uw agenda. Voor meer informatie en het programma, kijk hier.

Met dank aan Joke Bot voor de gepubliceerde foto’s