Het Stadhuismuseum Zierikzee heeft voor haar expositie Franchoys Ryckhals, een Zeeuwse meester uit de Gouden Eeuw bijzondere bruiklenen weten te scoren uit particuliere collecties zowel als uit de collecties van het Mauritshuis (Den Haag), Zeeuws Museum (Middelburg), Noord-Hollands Archief (Haarlem) en Musée Ixelles (Brussel).

Geboorte en woonhuis van Franchoys Ryckhals aan de dam in Middelburg

Geboorte en woonhuis van Franchoys Ryckhals aan de dam in Middelburg

Net als bij de expositie Zeeuwse meesters uit de Gouden Eeuw is ook nu weer de Goedaert Collectie van Birgitte en Kees Beaart het uitgangspunt.

 

 

Uit het door het Stadhuismuseum geïnitieerd onderzoek naar het leven en het werk van Franchoys Ryckhals (1609-1647) is gastconservator dr. Fred Meijer op zoek gegaan naar de verblijfplaats van diens werk. Dit om een zo compleet mogelijk beeld van het omvangrijke, diverse en indrukwekkende oeuvre van Franchoys Ryckhals te bieden.

Jacob hoedt de kudde van Laban. Olieverfschilderij door François Rijckhals, 1642. (Collectie Zeeuws Museum, aangekocht met steun van Vereniging Rembrandt)

Jacob hoedt de kudde van Laban. Olieverfschilderij door François Rijckhals, 1642. (Collectie Zeeuws Museum, aangekocht met steun van Vereniging Rembrandt)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Franchoys Ryckhals was in zijn tijd een zeer geliefde kunstenaar, wiens werk al snel voor hoge prijzen werd verhandeld. Saillant detail is dat Ryckhals’ monogram onder zijn werk lange tijd verward is geweest met dat van Frans Hals de jonge. Het onderzoek van de Haagse kunsthistoricus Abraham Bredius aan het begin van 20ste eeuw maakte dat Ryckhals’ oeuvre weer onder zijn eigen naam bekendheid kreeg.

Boereninterieur met slapende koeien en kolen - Koninklijk Kabiner voor Schilderijen Mauritshuis

Boereninterieur met slapende koeien en kolen – Koninklijk Kabiner voor Schilderijen Mauritshuis

De tentoonstelling in het Stadhuismuseum toont een selectie van het oeuvre van Ryckhals. Als boegbeeld voor de expositie is gekozen voor het werk Jacob hoedt de kudde van Laban (1642; 125 x 211cm) uit de collectie van het Zeeuws Museum, waarvan een uitsnede een centrale plaats heeft gekregen op de poster van de tentoonstelling. Dit bijzondere werk heeft het Zeeuws Museum in 1987 kunnen verwerven met steun van de Vereniging Rembrandt.

Het is nog niet eerder voorgekomen in de geschiedenis van het Stadhuismuseum Zierikzee dat zo een rijke collectie 17de eeuwse schilderijen van Zeeuwse origine kan worden getoond.

Landschap met koeien, gesigneer en gedateerd 1632

Landschap met koeien, gesigneerd en gedateerd 1632

 

 

 

Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus met een beschrijving van het leven en werk van Franchoys Ryckhals van de hand van de internationaal erkende expert dr. Fred Meijer. Deze catalogus is verkrijgbaar in de shop van het museum en bij de erkende boekwinkel in Nederland en België.

 

 

 

 

De tentoonstelling Franchoys Ryckhals, een Zeeuwse meester uit de Gouden Eeuw is vanaf zondag 14 april a.s. te zien in de Raadzaal van het voormalige stadhuis van Zierikzee aan de Meelstraat 8.

Kijk voor openingstijden en toegangsprijzen op de website van het museum,