Als u Bruinisse binnen rijdt, kunt u er niet omheen. Een reuze zwart-blauwe schelp met daarin een roomblanke mossel verwelkomt u in het Zeeuwse Mosseldorp Bruinisse.

De verbinding Bruinisse – Mosseldorp moest meer worden uitgedragen en de naam van Bruinisse als Mosseldorp meer bekendheid krijgen.

Om die reden staken een achttal horeca ondernemers de koppen bij elkaar en kwam het in 2017 tot de oprichting van het Mosselgilde.

De doelstelling van het gilde is Bruinisse en haar mosselen in de wijde omtrek (van België tot en met de Randstad) uitgebreid op de kaart te zetten.

Dit Mosselgilde nam haar taak serieus en bewaakt volgens hun eigen zorgvuldige voorwaarden de kwaliteit en de smaak van de geserveerde mosselen. Maar het zorgde aan het begin van haar bestaan ook al voor een groots evenement.

In 2017 bestond het dorp Bruinisse 550 jaar. Dat werd uitbundig gevierd. Maar de klap op de vuurpijl was het initiatief van het Mosselgilde. Op het haventerrein werden op 14 september tafels uitgezet waarbij werd gestreefd 550 mensen binnen 10 minuten aan het mosseleten te krijgen. Het succes was overweldigend. Maar liefst 721 mensen namen deel aan dit evenement, dat daardoor informeel aanspraak kan maken op de titel “Langste Mosseltafel Wereldwijd”.

721 smullers de langste mosseltafel

Vanuit die gedachte ontstond het idee om jaarlijks een terugkerend evenement in het leven te roepen. In het najaar, in september, wanneer de lekkernijen uit de Oosterschelde en de Grevelingen op hun best zijn wordt dit jaar, op 14 september voor de eerste keer “Bruzzz, mossel- schaal- en schelpdierenfestival “ georganiseerd. Tijdens dit festival wil het Mossselgilde bezoekers laten kennismaken en proeven van tal van Zilte Zaligheden die Bruinisse te bieden heeft.

Deze bestaan o.a. uit gekookte Zeeuwse mosselen volgens een oud Zeeuws recept, Zeeuwse oesters uit het Grevelingenmeer, Zeeuwse scheermessen van ‘De Zeeuwse Mossel BV’, krabbenpoten, vers gerookte Oosterscheldepaling, Zeker Zeeuwse kipgerechten van Boer de Ronde, koken en voorlichting met zeewier en natuurlijk zal de Zeeuwse Frietkraam niet ontbreken. De wijnen worden verzorgd door De Coninck Wines.

Mosselen, altijd een tractatie

De officiële opening van het evenement zal plaats vinden om 15:00 uur.

Als locatie is gekozen voor het havenplateau. Dit is centraal gelegen en makkelijk bereikbaar. En, het ademt de sfeer uit van de visserij met de lokale vissersvloot aan de kade.

Een nieuw initiatief bestaat uit de wedstrijd Mossel steken. Iedereen kan zich hiervoor inschrijven. De bedoeling is in een zo snel mogelijke tijd een aantal mosselen mooi open te steken, zonder beschadiging van de schelp of het vlees. Het resultaat wordt beoordeeld door een vakjury die bepaalt wie doorgaat naar de volgende ronde en uiteindelijk naar de finale.

Om het internationale karakter van het evenement te onderstrepen is de Belgische top-chef Jean-Luc Hermans bereid gevonden als voorzitter op te treden. De wedstrijden beginnen om 17:00 uur en de winnaar zal naar verwachting rond 18:30 bekend zijn.

 

 

Het streven is dit festival jaarlijks te laten groeien en elk jaar een uitbreiding aan het programma toe te voegen. Op termijn zal dit leiden tot een culinair evenement waar men niet omheen kan.

 

 

14 september, een dag om in uw agenda te noteren en kennis te komen maken met al het lekkers dat het Mosselgilde kan leveren. Vanaf 15:00 uur begint het festival dat, na optredens van diverse muzikale livebands,waaronder Bruijnes & Brondgeest, AAD & Annette Jumelet en Kaal Kabaal om 23:30 haar deuren sluit.