In de Gouden Eeuw was Middelburg toonaangevend op het gebied van kunst. Meer nog dan Amsterdam. Dit is een feit dat maar weinigen zich realiseren.

Het Stadhuismuseum wil het publiek daar meer bewust van maken.

Tentoonsellingoster Zeeuwse Meesters met daarop het portret van een dame van Borselaer

Tentoonstellingposter Zeeuwse Meesters met daarop het portret van een dame van Borselaer

 

 

 

 

Kunsthistorica Katie Heyning heeft een selectie kunnen maken uit de Goedaert Collectie. Deze wordt gedurende een jaar geëxposeerd in het Stadhuismuseum. Daarnaast heeft Heyning een belangrijke publicatie geschreven. Hierin worden Zeeuwse meesters, die volkomen onterecht in een vergeethoek zijn geraakt, belicht en krijgen ze de aandacht die ze dubbel en dwars verdienen.

Borselaer

Er worden werken getoond van o.a. Pieter Borselaer (ook wel Pieter Borsseler). Deze in Middelburg geboren en gestorven zoon uit patriciërsgeslacht, was leerling van Thomas Willeboirts Bosschaert in Antwerpen. Hij werkte enige tijd in Engeland en Den Haag, maar bleef Middelburg trouw.

Het vroegst bekende werk van zijn hand is een portret van een dame uit 1664, nu in bezit van het Rijksmuseum. Zijn eerste gesigneerde werk is een portret van de wetenschapper gemaakt in 1665.

 

 

 

 

Landschap an de hand van Ryckhals

Landschap an de hand van Ryckhals

Ryckhals

 

Ook is er werk aanwezig van François Ryckhals. Deze schilder werd op 3 mei 1609 in Middelburg gedoopt en bleef de stad trouw tot aan zijn dood in 1647.

Deze, jong overleden meester, maakte heel diverse schilderijen zoals (voornamelijk Italiaanse) landschappen, Bijbelse figuren, stillevens met fruit en bloemen, maar vooral werd hij bekend vanwege zijn kleine genretaferelen van het boerenmilieu.

In de Canon van Zeeland vindt u een uitgebreide film over het werk van Ryckhals.

 

 

 

Het Stadhuismuseum mag trots zijn op deze bijzondere expositie, die door elke rechtgeaarde kunstliefhebber zeker bezocht moet worden. Ze blijft geopend van 15 april 2018 tot 31 maart 2019.

Beeldmerk Stadhuismuseum

Beeldmerk Stadhuismuseum

Meer informatie over het stadhuismuseum, openingstijden en toegangsprijzen vindt u hier.