Bovenstaande foto: Christian de Hondt

Ruim 80.000 bezoekers trok Rescue Vlissingen in 2018. Voor het bestuur van dit evenement een reden om zichzelf dit jaar te willen overtreffen. Rescue Vlissingen 2019 zal dan ook alle  het voorgaande overstijgen.  Op 15 augustus zal het grootste hulpverleningsevenement van Nederland van startgaan.

Samenwerking

Samenwerking

Hulpverlening

Hulpverlening is de algemene naam voor ingrijpen in verschillende situaties. Dat kan zijn bij brand, bij medische problemen, bij kleine en grote rampen. Je kunt beginnen bij de EHBO’er die eerste hulp verleent bij ongevallen. Maar vaak worden daarna al andersoortige hulpverleners ingezet. Artsen, brandweerlieden, politieagenten, ambulance verpleegkundigen, redders op zee en helikopterpiloten.

Eigenlijk is elke dienst die bijstand verleent in probleemsituaties en zich ten dienste stelt van slachtofferhulp een hulpverlener.

Diverse soorten hulpverleningschepen

Diverse soorten hulpverleningschepen

 

Diverse soorten

En dat zijn er nogal wat. Brandweerkorpsen in verschillende soorten diensten, ambulancediensten met de auto of de helikopter. Medisch personeel in ziekenhuizen. Politie en verkeersveiligheid die daarbij totaal verschillende voertuigen gebruiken. In de lucht zien we Nederlandse, Belgische en Britse helikopters aan het werk.

Even een brandje blussen

Even een brandje blussen – Foto Rob Vermaas

 

 

Defensie

Defensie pakt dit jaar bijzonder groot uit. Op het evenemententerrein zal een waar “Defensieplein” worden gecreëerd waarop alle defensieonderdelen vertegenwoordigt zullen zijn, waaronder een F-16 straaljager van de Koninklijke Luchtmacht.

Ook zijn de Koninklijke Marine, Landmacht, Luchtmacht en Marechaussee aanwezig. Er is veel te zien, te doen en te beleven. De publiekstrekker zal de static F-16 van de Koninklijke Luchtmacht zijn, Deze wordt m.b.v. een kraan en diepladers op de het terrein geplaatst. Bijzonder en uniek om dit toestel van zo dichtbij te mogen aanschouwen. Bezoekers krijgen gedurende de dag zelfs de mogelijkheid om in de cockpit te zitten.

Een F16 in de lucht

Een F16 in de lucht

 

Italiaanse racemonsters

Tijdens de jubileumeditie van Rescue Vlissingen in 2016 was het een van de hoogtepunten van de dag, de Lamborghini Gallardo van de Italiaanse Polizia Stradale uit Bologna. Vanwege de grote belangstelling hebben de Italianen besloten om ook deze editie aan Rescue Vlissingen deel te nemen!

De Polizia Stradale, ofwel verkeerspolitie, is een gespecialiseerde politie-eenheid die onderdeel uitmaakt van de Italiaanse staatspolitie en al ruim 70 jaar actief is langs de snelwegen en belangrijke wegen in de voorsteden. Daar zijn zij onder andere verantwoordelijk voor het waarborgen van de verkeersveiligheid. Hiervoor beschikt men over 12.000 agenten en modern materieel.

De Italiaanse politie Lamborghini

De Italiaanse politie Lamborghini

 

Sinds vorig jaar beschikt het korps in Bologna over een nieuw voertuig, een Lamborghini Huracán. Deze supercar is de opvolger van de oudere Lamborghini Gallardo die in 2016 bij Rescue Vlissingen te zien was. De Huracán beschikt over een V10 motor met ruim 610 pk en wordt ingezet voor reguliere inzet en bloed- en orgaantransport. Verder is het voertuig uitgerust met optische signalen, een snelheidscamera, communicatiemiddelen, defibrillator en een speciale koelkast voor bloed- en orgaantransport. Naast het korps in Bologna beschikt ook het korps in Rome over deze supercar.

De Polizia Stradale zal met twee voertuigen aanwezig zijn waaronder de stoere Lamborghini Huracán. Het is zeer uniek dat deze voertuigen in Nederland te zien zijn!

Het werkpaard van defensie

Het werkpaard van defensie

Chinook CH 47

Aan het spectaculaire programma van die dag wordt nu ook een demonstratie met een Chinook CH-47 transporthelikopter van de Koninklijke Luchtmacht toegevoegd.
Deze demonstratie nog nooit vertoond en zal, op zijn zachts gezegd, spectaculair worden. De helikopter zal een  blusdemonstratie verzorgen met een zogeheten “bambi bucket” waarin hij circa 10 duizend liter water kan vervoeren. Deze blusmethode wordt regelmatig toegepast bij natuurbrandbestrijding waarbij defensie samenwerkt met civiele instanties.

De CH-47 Chinook is een middelzware transporthelikopter. De helikopter met de karakteristieke tandemrotor is uitermate geschikt voor het snel vervoeren van grondtroepen, materieel, wapens, proviand en andere voorraden naar het slagveld. Het toestel staat inmiddels wereldwijd bekend als multifunctioneel militair werkpaard.

Duikdemonstraties

Duikdemonstraties – Foto Ruben Oreel

 

Nationale en internationale deelname

U ziet, Rescue Vlissingen heeft een groot internationaal karakter. Langs de boulevard en op het strand wordt u getrakteerd op spectaculaire demonstraties. U zult u de hele dag kunnen vergapen aan kunststukjes waarbij u vergeet uw mond te sluiten. Totaal zullen meer dan 160 nationale en internationale instanties u vergasten met hun kennis en kunde.

Wat en waar

Wat en waar

Om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, kijk regelmatig op de website van het evenement.

Voor een voorproefje, bekijk hier de promofilm.

 

Bron: Rescue Vlissingen