Izhar Elias, één van de bekendste en meest veelzijdige gitaristen van Nederland, geeft zaterdag 15 februari een recital in het kader van de serie Avondconcerten van de Stichting Anthonie Keldermans Concerten.

Hij speelt in de prachtige Vierschaar van het uit 1460 daterende voormalig stadhuis van Tholen het programma “Gitaar door de eeuwen heen”.

Izhar Elias

In dit programma maakt u kennis met enkele topstukken uit de geschiedenis van de klassieke gitaar.
Izhar Elias laat vier bijzondere gitaren horen: de renaissance gitaar, barokgitaar, vroeg romantische gitaar en de Spaanse klassieke gitaar. Iedere gitaar en stijl heeft weer heel eigen bijzondere verhalen. Zo speelde de Italiaanse barokgitarist Francesco Corbetta voor de Zonnekoning Lodewijk de XIV, en bewerkte gitaarvirtuoos Mauro Giuliani bijna de gehele opera Semiramide van Rossini voor 1 enkele gitaar. Geniet u van de hemelse klanken van het piepkleine Renaissance gitaartje en van de temperamentvolle Spaanse klassiekers.

 

Francesco Corbetta

 

 

 

Izhar Elias is winnaar van de Nederlandse Muziekprijs, als allereerste gitarist in de geschiedenis van de prijs. De Nederlandse Muziekprijs is de hoogste staatsonderscheiding die aan een musicus, werkzaam in de klassieke muziek, kan worden uitgereikt.

 

Izhar Elias studeerde aan de conservatoria van Groningen en Den Haag, bij het Groningen Guitar Duo en bij Zoran Dukic. Hij volgde een opleiding aan de ‘Accademia di Studi Superiori l´Ottocento’ bij Carlo Barone in Italië (uitvoeringspraktijk 19e eeuwse muziek). Van William Carter, Adrián Rodriguez van der Spoel en Lex Eisenhardt kreeg hij lessen barokgitaar. Van de violist Kees Hendrikse kreeg hij interpretatielessen.

barokgitaar

 

Izhar Elias heeft talloze bijzondere muzikale samenwerkingen. Enkele samenwerkingen uitgelicht:
Met gitarist Fernando Riscado Cordas jr. vormt Elias een duo dat zich specialiseert in het uitvoeren van muziek op historische gitaren.

 

Samen met Fernando Riscado Cordas – foto M.Doomernik

Hij vormt een duo met de Georgische klarinet virtuoos Levan Tskhadadze. Met trio Cordevento (met Erik Bosgraaf – blokfluit en Alessandro Pianu – klavecimbel), richt hij zich vooral op repertoire uit de 17e eeuw. Cordevento gaf concerten in Nederland, de belangrijkste Europese concertzalen (o.a. In Keulen, Hamburg, Wenen, Brussel en Luxemburg) en Zuid-Oost Azië. Elias werkt regelmatig samen met componisten, choreografen, filmmakers en theater regisseurs.

Aanvang 20.15 uur.

Voor reservering  www.keldermansconcerten.nl