De Ride for the Roses is hét fietsevenement om geld in te zamelen voor onderzoek dat zo hard nodig is om kanker te kunnen behandelen.

Kanker is een ziekte die iedereen raakt. Een derde van alle Nederlanders krijgt zelf te maken met kanker. De directe impact op gezin, familie, vrienden en collega’s is nog vele malen groter.

Ondanks verbeterde behandelmethoden blijft kanker nog steeds de belangrijkste doodsoorzaak in ons land. Het is daarom nodig om door te gaan met wetenschappelijk onderzoek om bestaande behandelmethoden te verbeteren en nieuwe te ontwikkelen. Dit onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door het initiatief van de Ride for the Roses.

Samen staan we sterk!

De Ride for the Roses is geen wedstrijd. Het is een tocht en iedereen is winnaar! Het geeft het gevoel sámen te strijden tegen een ziekte waar iedereen vroeg of laat mee te maken krijgt.

Alleen of in een groep

Alleen of in een groep – Foto Carel Bruring

Het ontstaan van de Ride for the Roses

In 1997 startte Lance Armstrong in Amerika met de Ride for the Roses. In oktober 1996 werd bij hem kanker geconstateerd met diverse uitzaaiingen. Na zware operaties en chemotherapie kwam Armstrong er bovenop. Hij ging weer verder met wielrennen en is sindsdien actief in de strijd tegen kanker.

Een  jaarlijks terugkerende fietstocht in Nederland

In Nederland gaat men sinds 1998 van start met deze tocht en is het een jaarlijks terugkerend evenement.

In 1998 en 1999 werd de tocht vanuit Amsterdam gereden. Na twee tochten die vertrokken vanuit het Westland, is er jaarlijks een andere stad als vertrekpunt geweest en groeide de Ride uit tot een evenement van proportie. Inmiddels is al meer dan 15 miljoen euro opgehaald voor kankeronderzoek!

‘DELTA Ride for the Roses’: een jaarlijks terugkerende fietstocht in Zeeland

Maak er een gezellige rit van

Maak er een gezellige rit van -Foto Carel Bruring

 Ook zijn er Ride for the Roses tochten elders in het land. Vooral Zeeland zet zich als fietsprovincie stevig op de kaart!

In 2008 werd de editie van de Ride for the Roses in Zeeland gehouden. Toen werd er door meer dan 14.000 deelnemers een recordbedrag opgehaald. Dit was de aanleiding voor de Zeeuwse organisatie om van deze rit een jaarlijks terugkerend evenement te maken. Wat begonnen is met een toertocht vanuit Goes, werd steeds meer uitgebreid.

 

 

Nu worden jaarlijks de volgende tochten gereden:

  • Delta Ride for the Roses Midden Zeeland;
  • Delta Ride for the Roses Zeeuws-Vlaanderen;
  • Ladies Night Ride;
  • Strand Ride for the Roses.

Delta Ride for the Roses Midden Zeeland                                                                   

Er zijn toertochten van 25 en 50 km en langere versies van 80 en 120 km. De routes voeren langs boomgaarden, over dijken en vaak ook fietst men langs de Ooster- en Westerschelde. De start- en finishlocatie is bij de Zeelandhallen in Goes.

Verzamelen voor vertrek bij de Zeelandhallen - Foto: Kees Kole

Verzamelen voor vertrek bij de Zeelandhallen – Foto: Kees Kole

 

Delta Ride for the Roses Zeeuws-Vlaanderen                                                       

Vanuit startplaats Terneuzen kan er hier ook gekozen worden tussen 25, 50, 80 en 120 km. De tochten gaan langs kreken, de voormalige zeearm de Braakman, het kanaal van Gent naar Terneuzen, het schitterende natuurgebied het Verdronken land van Saeftinghe, richting de Belgische grens en weer terug naar Terneuzen.

... maar het mag ook super sportief - Foto: Carel Bruring

… maar het mag ook super sportief – Foto: Carel Bruring

Ladies Night Ride

 Sinds 2015 wordt de Ladies Night Ride georganiseerd. Een evenement waaraan moeder(s) en dochter(s), vriendinnen, zussen of collega’s meedoen door een route van 15 of 30 km te fietsen. De tochten starten op de Grote Markt in Goes. De opbrengst van deze tochten gaat naar een door het KWF geselecteerd wetenschappelijk onderzoek naar een gynaecologische kanker.

Strand Ride for the Roses

 Sinds 2016 wordt de Strand Ride for the Roses georganiseerd. Dit is een tocht voor ATB- en MTB-fietsen. Men kan kiezen uit 20 of 40 km. De tocht gaat langs de kust van Schouwen-Duiveland.

Editie 2019: heel veel fietsen in Zeeland!                                                            

Omdat dit jaar de landelijke editie van de Ride vanuit Goes vertrekt, is er dit jaar geen editie Midden-Zeeland.

Op vrijdagavond 14 juni start men met de Ladies Night. Een dag later gevolgd door de tocht in Zeeuws-Vlaanderen.

15 september is er dan de landelijke grote toertocht met start en finish in Goes.

Er is dit jaar voor het eerst ook de zogenaamde ‘toekomst-route’ van 10 km. Dit is met name voor gezinnen met kleinere kinderen die toch mee willen doen. Daarnaast zijn de afstanden dit jaar 25, 50 en 100 km.

Je mag het zo gek maken als je wilt - Foto Carel Bruring

Je mag het zo gek maken als je wilt – Foto Carel Bruring

Een tocht voor iedereen om samen te fietsen tegen kanker

Het mooie van dit evenement is het feit dat iedereen kan deelnemen. Jong, oud, met een toerfiets of e-bike, wielrenner en iemand die af en toe eens fietst. Behalve individueel, wordt er ook veel met groepen ingeschreven. Bijvoorbeeld familie of vrienden die samen fietsen. Ook collega’s van een bedrijf rijden vaak mee als groep. Als het even kan natuurlijk gesponsord door de baas en rijdend in een bedrijfsoutfit. Ook klanten en leveranciers van een bedrijf doen regelmatig spontaan mee als ze horen dat een bedrijf meefietst. Ook hier geldt weer: kanker raakt ons allemaal!

Een sportieve en feestelijke happening - Foto: Kees Kole

Een sportieve en feestelijke happening – Foto: Kees Kole

De Ride is veel méér dan alleen fietsen                                                                            

Natuurlijk staat het fietsen centraal. Maar de Ride is veel meer! Ook de mensen die ziek zijn komen als het even kan. Vlak voordat iedereen gaat fietsen wordt traditiegetrouw “The Rose” van Bette Midler gezongen. Hét kippenvelmoment bij uitstek! Dan lopen de emoties hoog op.

Zelfs donkere zonne- en fietsbrillen kunnen niet verhullen dat mensen even een traantje wegpinken. Woorden zijn niet nodig om te begrijpen dat mensen dan massaal aan hun man, vrouw, vader, moeder, of een andere bekende denken. Mensen die kanker hebben of er aan zijn overleden. Voor hen doen ze het. Dan komt het fietsen.

Aan de finish krijgt iedere deelnemer krijgt een roos. Het symbool voor een morgen voor iedereen.

Meedoen. In naam van de wetenschap - Foto: Carel Bruring

Meedoen. In naam van de wetenschap – Foto: Carel Bruring

 

 

 

Door onderzoek is betere behandeling én kwaliteit van leven mogelijk!

 

 

 

 

Een momentje van rust en bezinning, waar doen we het voor - Foto: Carel Bruring

Een momentje van rust en bezinning, waar doen we het voor – Foto: Carel Bruring

Dankzij wetenschappelijk onderzoek neemt de kennis over kanker steeds verder toe. Door dit onderzoek leert men begrijpen hoe kanker ontstaat en zich gedraagt. Als dit duidelijker is dan kunnen opsporingsmethoden hierop inspelen en kan de ziekte (nog) eerder ontdekt worden. Vervolgens kunnen de behandelmethoden gerichter plaatsvinden. Daarnaast is ook een stuk voorlichting belangrijk.

Wat gebeurt er met de opbrengst van de Ride 2019?

Het geld wat de Ride for the Roses opbrengt gaat in 2019 naar onderzoek naar behandeling op maat (dus per individu) wat betreft het doseren van een doelgerichte therapie. Al het geld komt ten goede van het onderzoek!

Doelgerichte behandeling: samen met eigen afweersysteem de kwaadaardige cellen aanpakken!

Geen tumor is hetzelfde. Bij de behandeling van kanker worden in plaats van standaard protocollen (lees: hetzelfde medicijn voor mensen met dezelfde vorm van kanker) steeds meer gerichte behandelingen toegepast. Grote voordeel van dit soort behandelingen is het feit dat de medicijnen alleen de kwaadaardige kankercellen aanpakken en de gezonde cellen met rust laten. Dit in tegenstelling tot de ‘standaard-chemokuren’. Ook stimuleren de doelgerichte therapieën het afweersysteem van het eigen lichaam om mee te strijden de kwaadaardige cellen te vernietigen.

Een grandioos spektakel

Een grandioos spektakel – Foto: Kees Kole

In dit nationale onderzoek werken oncologen en ziekenhuisapothekers uit diverse ziekenhuizen samen om hier iets aan te veranderen. Daarbij wordt geprobeerd om voor een grote groep patiënten individueel de juiste dosis te berekenen en te controleren of dit in de praktijk klopt. De werkwijze om tot die optimale dosis te komen wordt vervolgens goed gedocumenteerd zodat patiënten in de toekomst hiervan kunnen profiteren.

Dat Zeeland een fietsprovincie is bij uitstek weten vele mensen al lang. Maar dat dit in 2019 gecombineerd kan worden met een evenement met een doel voor iedereen, maakt het echt bijzonder.

Dus: pak de fiets en doe mee met de Ride 2019 in Zeeland!