Op 24 maart 1942 werden alle Joodse inwoners van Schouwen-Duiveland weggevoerd. Op een enkeling na heeft geen van deze mensen de Tweede Wereldoorlog overleefd. De weggevoerde Joodse inwoners van Schouwen-Duiveland werden vermoord in vernietigingskampen en kregen nooit een graf.

Struikelsteentjes

Struikelsteentjes

Het waren mensen waarover na de oorlog niet meer gesproken werd. Omdat het te pijnlijk was of omdat er bijna geen familieleden meer over waren. De meeste van hen waren echter volwaardige deelnemers aan de Zierikzeese samenleving. Ze hadden kinderen op school, een beroep, vrienden en hobby’s.

Om deze mensen te herinneren, te herdenken en nooit te vergeten werden er in 2017, 75 jaar na dato, op Schouwen-Duiveland struikelstenen geplaatst voor het laatste huis waar de slachtoffers vrijwillig woonden. Struikelstenen worden ook wel Stolpersteine genoemd naar een idee van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Het zijn kleine keien van 10 x 10 x 10 centimeter, bedekt met een bronskleurig metalen plaatje. Elke steen vermeldt de naam, het geboortejaar en de plaats en datum van overlijden.

Gunter Demnig

Gunter Demnig

 

 

De rondwandeling met gids langs de 22 struikelstenen in Zierikzee is op aanvraag hier te boeken of telefonisch 06-53149888.

 

Deze wandeling start bij het Stadhuismuseum, Meelstraat 6-8, 4301 EC Zierikzee. Hier is ook het boekje over de struikelstenen te koop à € 5,00.