Zee, lucht en licht in donkere tijden. In de tentoonstellingsreeks Winter op Zolder toont het Stadhuismuseum Zierikzee van 16 december 2017 tot en met 18 maart 2018 de tentoonstelling Tintelend Licht – het leven van Victoria Kloek weerspiegeld. Kunstenares Victoria Kloek (1945 – 2017) had een atelier in het historische centrum van Zierikzee en werd geïnspireerd door de zee, de lucht en het strand.

Victoria tijdens haar verblijf in Frankrijk

Victoria tijdens haar verblijf in Frankrijk

Tintelend Licht

Victoria Kloek schildert altijd vanuit herinnering. Haar abstracte zeegezichten kenmerken zich door een mythische schoonheid waarin kleuren in elkaar overvloeien. Pastel, olieverf en acryl zijn haar favoriete materialen. Bijzonder is de manier waarop ze de technieken van elk van deze materialen beheerst en hoe ze met hun mogelijkheden speelt. Soms lijkt acryl op olieverf en pastel op aquarel. Dat zijn technische hoogstandjes. Haar werken zijn een geheel van vorm, kleur en emotie.

Deze tentoonstelling weerspiegelt het leven van kunstenares Victoria Kloek. Verschillende invloeden op haar leven en werk worden verkend. Zo speelt haar vader, kunstenaar Joop Kloek (1912-1992), een belangrijke rol. Daarom is in de tentoonstelling ook werk van hem te zien. Maar ook haar jeugd op kasteel Vosbergen en haar reizen zijn vormend geweest. Kloeks zoektocht naar vrijheid in leven en werk, haar passie voor natuur en milieu en de manier waarop ze kleuren zag en weergaf leiden tot een boeiend oeuvre.

Sfeer en licht

Sfeer en licht

Juste des choses – een ode aan het werk van Victoria Kloek

Juste des choses qui ne se disent pas, een chanson van Muriël Kloek, gaat over de onuitgesprokenheid der dingen. Dit lied en de gedachten daarachter vormden voor Muriël de inspiratie om speciaal voor de tentoonstelling een korte film te maken. Deze maakte ze samen met Gouden Kalf winnares Nathalie Alonso Casale en is te zien in de tentoonstelling Tintelend Licht – het leven van Victoria Kloek weerspiegeld.

Een voorproefje hiervan kunt u hier bekijken.

Stadhuismuseum Zierikzee

Het Stadhuismuseum is gevestigd in het oude stadhuis van monumentenstad Zierikzee. Een bezoek aan dit 450 jaar oude gebouw is op zich al een belevenis. De fraaie collectie en de moderne presentatie nemen de bezoeker mee in het verhaal van Zierikzee en haar omgeving. Een verhaal van land en water, informatief en verrassend verteld.

Ontmoet Victoria Kloek

Cap Blanc Nez, Acryl op hout, 2014

Het museum wil bezoekers informeren, maar vooral ook verrassen. Wij verwelkomen u graag voor een bezoek. U kunt bij ons terecht van dinsdag tot en met zaterdag van 11.00-17.00 uur en op zondag van 13.00-17.00 uur. In juli en augustus is het museum ook geopend op maandag van 11.00-17.00 uur.

 

Meer informatie

Meer weten? Neem dan een kijkje op www.stadhuismuseum.nl of volg de facebookpagina van het Stadhuismuseum. U vindt het museum aan de Meelstraat 6-8 in Zierikzee.