Het verhaal van de tien Van Renesse geeft aan hoe gruwelijk de Duitsers aan het einde van de Tweede Wereldoorlog nog huishielden op ons zo vreedzame eiland. Voor meer informatie over deze helden, kijk hier.

Filmposter De tien van Renesse

Filmposter De tien van Renesse

De Tien van Renesse is het aangrijpende verhaal over 10 Zeeuwse verzetsmannen die in december 1944 in het openbaar werden opgehangen door de Duitsers. De families van de veroordeelden, voor het grootste deel jonge gezinnen, moeste verplicht toekijken en werden later uit hun huizen gezet. Uit interviews met kinderen van de Tien van Renesse blijkt, dat er ondanks veel onverwerkt leed, ook ruimte is voor verzoening. Een verrassende ontknoping laat zien dat nieuwe generaties verder willen zonder het verleden te vergeten.

Het ophangen van de ‘Tien van Renesse’ op 10 december 1944 is een van de ergste oorlogsmisdaden van de Duitsers in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een feit dat we nimmer mogen vergeten. Tot op de dag van vandaag worden de ‘Tien van Renesse’ nog elk jaar op het eiland herdacht. Ellen De Vriend schreef hierover een goed en uiterst gedetailleerd boek.

 

De Tien van Renesse

De Tien van Renesse van Ellen de Vriend

In 2016 was dit drama voor regisseur Tjeerd Mulder een aanleiding om een film te maken over deze, in vergetelheid rakende helden. De bijzonder filmmuziek werd geschreven door Peter Slager van Bløf.

Beeld uit de film

Beeld uit de film

 

 

In Brusea in Bruinisse, wordt u in de gelegenheid gesteld kennis te maken met dit geweldige epos. Op dinsdag 16 januari zijn er twee voorstellingen. Een om drie uur ’s middags, de tweede, een avondvoorstelling, begint om acht uur. De toegangsprijs is slecht € 2,50.

 

Indien u ook maar op enige manier betrokken bent bij de geschiedenis van ons eiland, mag u dit prachtig neergezette document absoluut niet missen