Zaterdagavond 16 maart zal in het Oude Stadhuis in Tholen, onder de titel “Auf dem Wasser zu singen”, een verrassende vocale schets worden gegeven van de Liedkunst in het Wenen van de vroege 19e eeuw.

De van oorsprong Argentijnse sopraan Valeria Mignaco en gitariste Elly van Munster brengen, op uitnodiging van de Stichting Anthonie Keldermans Concerten, Duitse en Italiaanse liederen uit de Weense vroeg-Romantiek van Mauro Giuliani, Louis Spohr en Franz Schubert.

Het gebouw van de Staatsopera in WEnen - Foto Bwag - httpscommons.wikimedia.org

Het gebouw van de Staatsopera in Wenen – Foto Bwag – httpscommons.wikimedia.org

Wenen was één van de belangrijkste culturele centra in het Europa van de 19e eeuw.

In de salons van de bourgeoisie was de gitaar een zeer geliefd instrument, zeker zo geliefd als de pianoforte.

De bekendste Weense liedcomponist was zonder meer Franz Schubert, geboren en getogen in Wenen.

Zijn liederen zijn onnavolgbaar fraai gecomponeerd als eenheid van tekst en muziek. Beroemde gitaristen bewerkten zijn pianobegeleidingen al voor gitaar tijdens zijn leven. De begeleiding van “Auf dem Wasser zu singen” is bv. van Napoléon Coste.

Franz Schubert geschilderd door Wilhelm August Rieder

Franz Schubert geschilderd door Wilhelm August Rieder

 

 

 

 

 

Veel andere componisten trokken begin 19e eeuw naar Wenen vanwege de inspirerende omgeving.

De Italiaanse componist en gitaarvirtuoos Mauro Giuliani verbleef vanaf 1806 in Wenen. Hij was bevriend met o.a. Rossini en Beethoven. Giuliani maakte zelf bij zijn liederen zowel piano- als gitaarbegeleidingen. Zijn liederen zijn heel speels en levendig, “Rossini-achtig”.

Mauro Giuliani

Mauro Giuliani

 

 

 

 

Louis Spohr

Louis Spohr

 

 

 

De violist en componist Louis Spohr – een tijdgenoot van Paganini – woonde en werkte vanaf 1813 in Wenen. Zijn liederen werden ongeveer gelijktijdig uitgegeven met piano- en gitaarbegeleiding, in twee verschillende bundels. Het is niet zeker of hij ze zelf voor gitaar heeft bewerkt of dit heeft uitbesteed.

De Hongaarse componist Johann Kaspar Mertz verbleef vanaf 1840 in Wenen. Hij bewerkte bv. de begeleiding van “Ständchen” van Schubert.

 

Valeria Mignaco studeerde klassieke zang aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij o.a. Marius van Altena en Jill Feldman. Zij volgde masterclasses bij o.a. Max van Egmond en Elly Ameling. Zij nam deel aan internationale concoursen en werkte als soliste samen met dirigenten als Paul MacCreesh, Frans Brüggen en Daniël Reuss. Zij trad op in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Kroatië. Als koorzanger is zij lid van Cappella Amsterdam.

samen

Valeria Mignaco en Elly van Munster

Elly van Munster studeerde gitaar bij Stanley Noordpool aan het Brabants Conservatorium en behaalde het Staatsexamen luit. Tevens studeerde zij Spaanse taal en letterkunde aan de Universiteit van Utrecht. Zij maakt deel uit van diverse oude muziek ensembles, w.o. Ensemble Fortuna. In 2002 won zij met sopraan Sinje Kiel zowel de 1e prijs als de publieksprijs tijdens het Concours Alte Musik in Berlijn.

Elly van Munster bespeelt een gitaar gebouwd door Martin de Witte (Den Haag 2012), naar een voorbeeld van de Weense gitaarbouwer Johann Stauffer uit ca. 1830.

Aanvang: 20.15 uur. Kaarten kunnen worden gereserveerd via info@keldermansconcerten.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=jkRrzAo9Wl4