Dit jaar is er een landelijke terugblik op de 80-jarige oorlog, rond 1600, toen De Nederlandse Gewesten in opstand kwamen tegen de Spanjaarden en uiteindelijk een eigen land werden.

De afgelopen weken was er een raamexpo met oude beelden van Het Beleg van Zierikzee, nu met toepasselijke, leuke  oude foto`s. Ook 100 jaar geleden blijken ze in Zierikzee uitgebreid gevierd te hebben dat indertijd de Oranjes en de Geuzen verwelkomd werden. Nu en toen was dit echter al weer vele ruzies en oorlogen geleden.

 

 

Gevechtsklaar

Gevechtsklaar

Kennelijk is het van alle tijden om soms een patriottisch moment af te stoffen om een leuk en mooi, nostalgisch feest te vieren. Dat we dit fenomeen nu mede kunnen zien door een serie prachtige, nagebleven, oude foto`s is weer bijzonder. Deze zijn t/m 29 december te bekijken achter de ramen van Havenpark 5 (ElectroWorld), dus in het centrum waar het straatfeest ook was.

 

Zie de projectsite van Stichting Vlam voor meer info en ook voor het bestellen van de oude kaart van het ‘Beleg van Zierikzee’ (vol actie) plus het boekje ‘Het Mondragónpad’ met het verhaal en de route die de Spaanse veldheer Mondragón daarbij met zijn leger nam en die buiten te volgen is of lezend.