Het dorp Dreischor staat bekend als hèt vlasdorp. In de polders van Dreischor werd op kleine percelen vlas verbouwd. Op de kleine boerderijen werd het vlas verwerkt tot diverse producten.

Tot in de 18de eeuw was de vlasvezel in Europa, naast wol, de belangrijkste grondstof voor textiel. In de 19de eeuw werd de grondstof vervangen door het goedkopere katoen. En Dreischor voer hier wel bij.

Maar naast grondstof voor linnen was vlas heel veelzijdig. Buiten het vervaardigen van linnen werd het gebruikt voor touw. Maar het zit ook verwerkt in brandslangen en het wordt gebruikt in fietspaddenstoelen of in vlasisolatie.

Dorsvlegels doen het werk

 

 

Uit vlas wordt ook lijnolie vervaardigd die gebruikt wordt in verf. Tot 40 jaar jaren geleden was lijnolieverf heel normaal. Maar dat is uit de markt gedrukt door synthetische verven die sneller drogen. Toch zien we de productie van lijnolieverf weer toenemen en vakschilders gebruiken weer meer en meer lijnolieverf vanwege haar veel betere kwaliteit.De vroegere vlasteelt wordt nog steeds met enige weemoed herdacht. Jaarlijks vindt op de derde zaterdag van augustus in Dreischor de Vlasdag plaats.

Vlasdag Dreischor is een beproefd recept met vaste ingrediënten. Hoofdbestanddeel is de oergezellige Ring met braderie en oude ambachten. Ontmoet de mandenmaker, touwslager, palingroker, pottenbakker, babbelaarbakker en kantklosser. Maar het gaat natuurlijk om de Vlassers die met historische machinerie het agrarisch erfgoed van Dreischor zullen laten herleven.

 

De mandenvlechter Foto Joke Bot

 

 

Tussen de oude ambachten op de Ring kunt u genieten van Eerlijke & Heerlijke Streekproducten, snacks en creatieve aanbiedingen.

 

 

 

 

 

De stoepen op de Ring zijn bestemd voor de kinderrommelmarkt. Schoolkinderen van Dreischor met koopmansgeest mogen hier 2e hands spullen aan de man brengen.

Maak kennis met vervlogen huisvlijt – foto Joke Bot

De mandenvlechter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vergeet tijdens uw bezoek even verder te lopen en een bezoek te brengen aan Museum Goemanszorg, waar u verder kennis kunt maken met de vlasindustrie van weleer.

Uitleg en koopwaar, alles wat u wenst

 

 

 

 

 

De Vlasdag op zaterdag 17 augustus 2019 vangt aan om 10:00. Daarna begint de ambachtenmarkt op de Ring en in de Zuid- en Slotstraat. Een greep uit de verdere leuke dingen:

 

 

Om 10:15 treedt muziekkorps Crescendo voor u op. Later, om 16:00 treedt het Vlasdagorkest op in de kerk.

Van 10:00 tot 16:00 zijn er kinderspelen op het veld.

Vervoer van het parkeerterrein naar de Ring Foto Joke Bot

 

 

 

Dreischor is een dorp met een Middeleeuws stratenplan en is niet berekend op de toestroom van vele auto’s.
Daarom is op de Vlasdag een parkeerterrein ingericht voor zowel motorvoertuigen als fietsers.
Volg s.v.p. de aanwijzingen van de verkeersregelaars op. Voor mindervaliden is (beperkte) parkeermogelijkheid dicht bij de Ring.