De nieuwe tentoonstelling Aanwinsten 2017 in het Stadhuismuseum in Zierikzee toont een selectie uit de aanwinsten van het afgelopen jaar van het Gemeentearchief Schouwen-Duiveland en van het Stadhuismuseum. Eerdere tentoonstellingen over aanwinsten waren een groot succes. Daarom heeft het Stadhuismuseum Zierikzee ook dit jaar weer samen met het Gemeentearchief Schouwen-Duiveland een selectie gemaakt van de meeste bijzondere aanwinsten. Er worden schilderijen, etsen en foto’s getoond. Maar ook zilver, een scheepsmodel en geneeskundige instrumenten. De tentoonstelling is te zien van 17 maart tot en met 17 juni 2018. Bij de tentoonstelling wordt een boekje uitgegeven met daarin korte verhalen en/of anekdotes over de getoonde objecten.

 

Scheepsmodel de Roompot

Scheepsmodel de Roompot

Reis door de tijd

De expositie neemt bezoekers mee op een reis door de tijd. Prehistorische fossielen uit de Oosterschelde, een bijzonder zeventiende-eeuws rouwbord van de Zierikzeese regent Marinus Stavenisse, een achttiende-eeuwse kaart van Schouwen-Duiveland en moderne grafische kunst van Saskia Eggink-du Burck, er  is van alles te bewonderen.

Belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van Schouwen-Duiveland worden belicht, zoals de nachtelijke tocht van de Spanjaarden door het Zijpe in 1575, maar ook ingrijpende periodes zoals de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. De objecten voeren de bezoeker mee langs Zierikzeese monumenten, naar oude boerderijen in Dreischor en Ouwerkerk en zelfs naar de Openbare Lagere School in Haamstede.

Rouwbord Marinus Stavenisse

Rouwbord Marinus Stavenisse

 

 

 

Het rouwbord van Marinus Stavenisse (1601-1663), een 17de-eeuwse Zierikzeese regent, hing jarenlang in de Sint Lievensmonsterkerk in Zierikzee. Op het zwarte eikenhouten bord prijkt het wapenschild van Stavenisse met eromheen een gouden keten met Sint Jacobsschelpen. Dit verwijst naar Stavenisse’s benoeming tot ridder in de Orde van de Heilige Michaël door de Franse koning Lodewijk XIV, waar hij vast erg trots op was.

Het ontwerp voor een affiche voor waterpolovereniging Het Stelletje in Zierikzee is gemaakt door de bekende Belgische kunstenaar Alfons Blomme (1889-1979). Hij vluchtte in de Eerste Wereldoorlog naar Nederland, en verbleef regelmatig in Zeeland. Op de achtergrond prijkt het stadssilhouet van Zierikzee, door Blomme beschreven als een oud, romantisch stadje. Op de voorgrond zien we waterpoloërs en zwemmers in de golven.

Affiche vervaardigd door Alfons Blomme

Affiche vervaardigd door Alfons Blomme

 

 

 

Gemeentearchief Schouwen-Duiveland

Samenwerking met Gemeentearchief Schouwen-Duiveland

Deze tentoonstelling wordt georganiseerd door het Stadhuismuseum in nauwe samenwerking met het Gemeentearchief Schouwen-Duiveland.

Vanaf 1979 voeren deze twee organisaties de zorg voor de historische collectie van de gemeente Schouwen-Duiveland uit. Voor de verdeling van het beheer is een logische verklaring. Alles wat op papier is vastgelegd wordt beheerd, behouden, beschikbaar én toegankelijk gemaakt door het Gemeentearchief Schouwen-Duiveland. Daartoe behoren tevens foto’s, films en dia’s en in toenemende mate ook digitale informatie.

Gemeentelijk Stadsarchief

Gemeentelijk Stadsarchief

Het Stadhuismuseum Zierikzee voert eenzelfde taak uit voor de bijna 7.600 overige objecten behorende tot de gemeentelijke collectie: van schilderijen, schaalmodellen, sculpturen en memorabilia tot zilverwerk en archeologische vondsten. Zowel voor het Gemeentearchief als voor het Stadhuismuseum vormt de gemeentelijke collectie de basis voor presentaties en publicaties waarin verhalen van én over Schouwen-Duiveland centraal staan.

Stadhuismuseum

Stadhuismuseum

Stadhuismuseum Zierikzee

Het Stadhuismuseum Zierikzee vertelt het verhaal van monumentenstad Zierikzee en haar omgeving en dankt zijn naam aan het gebouw waarin het is gehuisvest: het voormalige stadhuis van Zierikzee. Het grootste deel van dit gebouw is ruim 450 jaar oud. Een deel dateert zelfs uit de periode 1250-1350. De aantrekkingskracht schuilt vooral in de fraaie collectie, de moderne presentatie en het bijzondere gebouw.

Het museum wil bezoekers informeren, maar vooral ook verrassen. Wij verwelkomen u graag voor een bezoek. U kunt bij ons terecht van dinsdag tot en met zaterdag van 11.00-17.00 uur en op zondag van 13.00-17.00 uur. In juli en augustus is het museum ook geopend op maandag van 11.00-17.00 uur.

Genomineerd

Genomineerd

 

Meer informatie

Meer weten? Neem dan een kijkje op www.stadhuismuseum.nl. U vindt het museum aan de Meelstraat 6-8 in Zierikzee.