In september begint het nieuwe oesterseizoen weer. Dan kunnen we opnieuw naar hartenlust smullen van Zeeuwse oesters. En wat hebben we in de aanbieding?

Zeeuwse platte oesters

Zeeuwse platte oesters

Zeeuwse platte

De Zeeuwse platte is goed herkenbaar aan de ronde, platte schelp. Hij verschilt in veel van de creuses. Smaak, kleur en structuur zijn totaal anders. Deze specifieke oesters worden verpakt in een rond mandje. De maataanduiding van de Zeeuwse platte gebeurt in nullen. Er wordt gerekend van klein naar groot; 1/0, 2/00, 3/000, 4/0000, 5/00000 of 6/000000. Naarmate het aantal nullen is de oester groter.

De Zeeuwse platte is lichtbruin. Ze heeft een verfijnde smaak. Ze heeft een mix van lichtzoete en zilte tinteling op de tong. Na enkele keren kauwen komt hiervoor een nootachtige smaak naar boven.

 

 

Creuze

Creuze

Zeeuwse creuze

De Zeeuwse creuse wordt ook wel de kromme oester genoemd. Na het oogsten worden ze in oesterputten gelegd. Daarin bootst men eb en vloed na waardoor de oester zichzelf reinigt van zand dat eventueel in de schelp kan zitten.

 

Zeeuwse oesters hebben hun unieke smaak te danken aan het zoutgehalte in de Oosterschelde waarin een unieke variëteit aan voeding voorkomt. Er is een groot verschil in smaak met haar soortgenoten verder langs de Atlantische kust. De Zeeuwse oester is vleziger, heeft een stevige bite en is lekker ziltig.

Brasserie de Vluchthaven

Brasserie de Vluchthaven

Opening oesterseizoen

Aan het begin van het oesterseizoen wordt het Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken georganiseerd. Dat vindt plaats aan “De Vluchthaven” te Bruinisse, dit jaar voor de zesde keer. Deze wedstrijd is de Nederlandse voorronde voor het 65ste wereldkampioenschap oestersteken dat op zaterdag 29 september tijdens het Ierse Galway International Oyster Festival zal gaan plaatsvinden.

Op donderdag 20 september zal het Belgisch- en Nederlands oesterseizoen officieel worden geopend.

Oestersteken foto Marion Golsteijn

Oestersteken foto Marion Golsteijn

 

 

Oestersteken

Bij het oestersteken komt het erop aan dat de oesterstekers zo snel en zorgvuldig mogelijk de oesters weten open te maken. De snelheid spreekt voor zich, maar bij de zorgvuldigheid wordt erop gelet dat er ook geen schelpgruis in de oester terecht komt.

De Nederlandse kandidaten moeten in de eerste ronde in zo’n een kort mogelijke tijd 25 stuks Platte Grevelingen Oesters op correcte wijze weten te openen. De winnaars die deze beproeving hebben doorstaan moeten vervolgens voor de finale eveneens 25 stuks Platte Grevelingen Oesters opensteken. Degene die dit het snelst doet en de oester zo min heeft mogelijk beschadigd, gaat Nederland vertegenwoordigen in Galway tijdens het wereldkampioenschap oestersteken, dat dit jaar voor de 64ste keer in het Ierse Galway zal worden georganiseerd.

The Long Walk in Galway - foto Nadia Prigoda Lee

The Long Walk in Galway – foto Nadia Prigoda Lee

Wereldkampioenschappen

Op zaterdag 29 september zal de Nederlandse winnaar naar Galway moeten afreizen om Nederland internationaal te vertegenwoordigen. De reis wordt verzorgd door Krijn Verwijs Yerseke B.V.

De jury, bestaande uit Bram Verwijs (Krijn Verwijs Yerseke B.V.), Robert Zonnevylle (notaris uit Zierikzee) en Jonkheer Rob Boddaert (bekend van het TV-programma van Jort Kelder), zal de deelnemers in Bruinisse beoordelen op het openen van de oesters. Zo kan men pluspunten verdienen wanneer de oester volledig geopend en consumptie gereed is. Wanneer het oestervlees beschadigd is of er gruis/schilfers achterblijft zal de deelnemer minpunten ontvangen. Bij een gelijk aantal punten is de snelste tijd doorslaggevend.

Er bestaat nog de mogelijkheid om zich in te schrijven voor deze wedstrijd. Dit kan via deze adressen. info@devluchthaven.nl of brasserievluchthaven@gmail.com.

Uit ervaring weten we dat de kandidaten die zich inschrijven professionals zijn, werkzaam in de horeca, visserij en visverwerkende bedrijven. Voorwaarde voor deelname is wel, dat men beschikbaar moet zijn om in het weekend van zaterdag 29 september naar het Ierse Galway af te reizen.

Meerdere kampioenschappen

Wereldwijd zijn er twee organisaties die zich bezig houden met het wereldkampioenschap oestersteken. Dat zijn Oyster Opening World Cup in Malmö (Zweden) en die van Galway International Oyster Festival (Ierland). In Zweden wordt dit evenement pas sinds acht jaar georganiseerd. Daarentegen bestaat Galway dit jaar voor de 64ste keer en heeft daarmee de grootste prestige.

Krijn Verwijs Yerseke BV

Krijn Verwijs Yerseke BV

Brasserie de Vluchthaven

Brasserie de Vluchthaven

Krijn Verwijs Yerseke B.V. (leverancier van Premier schaal- en schelpdieren) en Brasserie de Vluchthaven organiseren gezamenlijk het Nederlands kampioen oestersteken.

Kijk voor meer informatie ook deze website of op de facebookpagina: