Bruinisse is van oudsher een vissersdorp. Met name de mosselvangst staat hier op de eerste plaats en is een belangrijk bron van inkomsten voor de inwoners van dit historische dorpje.

Overal straatmuziek

 

Dat merk je al als je via de sluis het dorp binnenrijdt. Op de kop van de haven wordt de welvaart gestalte gegeven door een beeld van een enorme mossel.

Even hebben de mosselvissers van Bruinisse hun hart vast gehouden. In 1971 werd het Brouwershavense gat afgesloten. Maar, inventief, het mosselzaad wordt nu uit de Waddenzee gehaald om hier verder te worden opgekweekt tot Zeelands Roem. Ook worden er andere methoden van kweken uitgeprobeerd en al toegepast, zoals de hangcultuur. Maar als u meer wilt weten over mosselen, kijk dan hier.

Mosselen, overal te koop

 

In de tweede helft van de maand juli start  traditioneel het mosselseizoen, de eerste mosselen worden aan land gehaald. Dat wordt elk jaar, in het 3de weekend van juli al meer dan 50 jaar, uitbundig gevierd.

Het Bruse Mosselfeest, zoals het ook wel wordt genoemd is uitgegroeid tot een evenement dat elk jaar door  meer dan 50.000 bezoekers uit binnen- en buitenland wordt bezocht.

Het is daarmee uitgegroeid tot het grootste non-profit evenement van Schouwen-Duiveland. En dat allemaal georganiseerd door  Stichting Festiviteiten Bruinisse (SFB) dat slechts bestaat uit een achttal bestuursleden aangevuld met tal van vrijwilligers. Petje af.

Het Bru’s visserskoor

Het dorp bruist gedurende die drie dagen. Het is feest voor groot en klein. De Visserijdagen worden op donderdag 18 juli, na het optreden van het Bruinisser Visserskoor geopend met de bekendmaking van een nieuwe “Miss Visserij” die wordt getooid met een speciaal sieraad gemaakt door de plaatselijke edelsmid Esmeralda Kreuk . De naam van de nieuwe Miss blijft tot aan de opening geheim, dus dat is al een verassing. Dat ze daarna als een vorstin hoogst persoonlijk mosselen uit gaat delen is een super verassing.

Maar daarna barst het feest los.

Juwelenontwerpster Esmeralda Kreuk

Over drie dagen uitgesmeerd vinden er tal van activiteiten plaats. Op het Kerkplein is een gezellige kermis. Vanaf de kermis, via pittoreske oude straatjes volgt u de braderie tot aan de haven. Hier worden tal van leuke streekproducten aangeboden.

Zeeuwse zaken, te koop bij Bruse

 

 

 

 

 

 

 

 

U wordt in de gelegenheid gesteld om mee te varen op een schip om mee mosselen te gaan vangen. Of toeschouwer zijn bij de mosselrace voor roeisloepen. Deze wedstrijd wordt geroeid op de Oosterschelde waar stroming en golven voor een waar spektakel kunnen zorgen.

Er zijn veel leuke dingen te doen voor de kinderen, schminken, spellen en natuurlijk de kermis.

Veranderen in iets totaal anders

Het Bruinisser visserskoor treedt voor u op. In verschillende horecagelegenheden zijn optredens van DJ’s en live acts. Ook kunt u kennismaken met straattheater.

Er zijn wedstijden paling roken. Bent u daar meester in? Inschrijven kan nog via info@visserijdagen-bruinisse.nl  Maar er van smullen is net zo fijn.

En tussendoor worden honderden kilo’s mosselen verkocht en verorberd.

Mosselen te over

 

 

 

 

Het feest wordt afgesloten met een knetterend vuurwerk

Let op: op de vrijdagen van de Visserijdagen is het dorp – zoals de laatste jaren gebruikelijk – NIET via de Noorddijk bereikbaar, wel via alle overige wegen! Op zaterdag is de dorpskern vrijwel geheel afgesloten voor alle verkeer. Het dorp is voor automobilisten alleen toegankelijk via de Dorpsweg en dan alleen op vertoning van een zgn. P-kaart.

Op zaterdag geldt bovendien op de Dorpsweg vanaf de kruising met de Rijksstraatweg tot aan de kruising met de Industrieweg eenrichtingsverkeer dorp inwaarts (Industrieterrein blijft wel bereikbaar, ook vanaf de Molenweg). Verkeer dat via de Dorpsweg het dorp uit wil rijden wordt via de Molenweg naar de Parallelweg omgeleid. Parkeermogelijkheden tijdens de Visserijdagen worden aangegeven middels geplaatste borden.

De mosselman als living statue

Voor het volledige programma en het laatste nieuws kunt u terecht op de website van de organisatie.

http://www.visserijdagen-bruinisse.nl/

 

Alle foto’s op deze pagina zijn beschikbaar gesteld door Joke Bot. Waarvoor onze dank.