Huisvlijt. Vaak werd daar vroeger een beetje meewarig over gedaan. Mensen die hier geen enkele opleiding in hadden gevolgd, waagden zich aan praktische of decoratieve werken. Zij vervaardigden of beschilderden, meestal voor eigen gebruik, voorwerpen voor dagelijks gebruik. Voorbeelden hiervan zijn gebreide mutsen of andere kledingstukken, geborduurde tafelkleden of beschilderde klompen.

Kleurverloop verven

Kleurverloop verven

Handwerken is ook zo’n vorm van huisvlijt. Het maken van handwerk werd veel op het platteland uitgevoerd. Vooral in periodes dat er op de akkers weinig werk te verrichten was. De mensen konden zich geen kunstwerken veroorloven, maar ze wilden toch iets moois in huis hebben.

Sommige delen van klederdrachten werden ook zelf vervaardigd. Meestal om kosten te besparen, maar ook was het een persoonlijke manier om je te profileren.

 

 

 

 

 

 

Dreamcatchers

Dreamcatchers

 

Er werd in het verleden vaak neergekeken op handwerken. De makers hadden hierin geen opleiding genoten en vaak stond een zelfgemaakte sjaal synoniem voor armoedzaaier.

Tegenwoordig kijkt men hier toch wel wat genuanceerder tegenaan. Men is gaan inzien dat de term handwerken meer iets zegt over de achtergrond hiervan dan over de artistieke en technische kwaliteit. Het valt ook op dat meer en meer mensen, ook mannen, zich hiermee bezig zijn gaan houden.

Wie kennis wil maken met de vele mogelijkheden tot het maken van handwerk, moet zeker op zaterdag 18 augustus naar Zierikzee. Dan wordt de markt ‘Verweven’ voor de vijfde keer georganiseerd door organisatiebureau Guusje Poot.

Diverse materialen

Diverse materialen

Op ongeveer zeventig kramen kunt u alles vinden op handwerkgebied. Van garen tot (onbewerkte) wol, zijde producten, antroposofische poppen, dreamcatchers en hoeden en jassen.

Op dit walhalla voor de handwerkliefhebbers kunt u boeken en duurzame garens en stoffen aanschaffen. Ambachtslieden laten u kennis maken met hun specialismen. Zij geven u graag uitleg over de door hen gebruikte technieken en producten.

Klederdrachtenshow

Klederdrachtenshow

Streekdrachtengroep ‘De Arke’ verzorgd klederdrachtenshows waarbij ze de verschillende klederdrachten van de Zeeuwse eilanden tonen.

Verweven 2018 vindt plaats op zaterdag 18 augustus op het Havenplein in Zierikzee. U kunt hier gratis terecht van 10:00 tot 17:00 uur. Voor liefhebbers van ‘Huisvlijt’ zeker een must.

Deelnemen kan nog. Voor informatie neem contact op.