Elke derde zaterdag in augustus is het Mosseldag in de Zeeuwse vissersplaats Yerseke. In 2017 is de mosseldag op 19 augustus en uitgebreider dan ooit!

Mosseldag 2017

Mosseldag 2017

De laatste jaren wordt er door de organisatie van het evenement steeds meer naar een totaalconcept toegewerkt. De mossel wordt als product centraal geplaatst, met daarom heen veel informatie voor het publiek over de mosselbranche.

Pannetje heerlijkheden

Pannetje heerlijkheden

Hoogtepunten: mosselen eten en meevaren op een mosselkotter

De bezoekers komen hoofdzakelijk voor twee dingen: mosselen eten en meevaren op een mosselkotter. Dit zijn dan ook altijd vaste waarden op de mosseldag.
Daarnaast is er een kermis en een grote braderie die zich grotendeels langs de zeekant uitstrekt. Eten en drinken is er in overvloed bij de vele kraampjes. Ook hier weer mosselen maar ook ander zeebanket als oesters. Daarnaast zijn er ook veel standjes met typische braderiesnacks. Op veel plaatsen in het dorp zijn muzikale optredens.

Meevaren op een mosselkotter - foto Kees Kole

Meevaren op een mosselkotter – foto Kees Kole

 

Mosselbureau en mosselveiling

Het Mosselbureau verzorgt de promotie van de mosselbranche. Op de Mosseldag 2017 geeft het bureau de bezoekers informatie door middel van demonstraties en brengt het nieuwe en snel te bereiden mosselgerechten onder de aandacht. De mosselveiling is deze zaterdag geopend en biedt iedereen een kijkje achter de schermen. Op de veiling wordt verteld over de mosselkweek- en visserij en natuurlijk over de rol die de veiling zelf hierin speelt.

Uitleg over de mosselwereld

De laatste jaren is er steeds meer aandacht om het publiek uit te leggen hoe een en ander nu werkt in de mosselwereld. Dit gebeurt in paviljoens aan de vissershaven. Bezoekers krijgen hier uitleg van bedrijven en wetenschappers over wat er allemaal voor komt kijken voordat je een heerlijk pannetje mosselen op tafel kunt zetten.
Hoe groeit een mossel, waar vissen de schepen, wat gebeurt er aan boord van de schepen en hoe worden de mosselen verpakt in een fabriek? Ook de samenwerking van de schelpdierbranche met wetenschappers van onderzoeksinstituten die in Yerseke gevestigd zijn komt aan de orde, evenals de laatste innovaties in de branche.

Mosselen eten

Onbeperkt mosselen eten - foto Kees Kole

Onbeperkt mosselen eten – foto Kees Kole

Het allerbelangrijkste op de Mosseldag is natuurlijk mosselen eten. Voor een bedrag van enkele euro’s kun je een flink gevulde bak mosselen kopen. Rijen kookketels staan opgesteld en de mosselkokers gaan onafgebroken door met koken. Enthousiaste vrijwilligers scheppen uren achtereen bakjes vol met mosselen voor de liefhebbers. Er staan lange rijen met tafels en banken opgesteld waar men kan aanschuiven om uw bakje mosselen op te eten.

Meevaren op een mosselkotter

Tijdens de Mosseldag is er gelegenheid voor iedereen om een keertje mee te varen op een mosselkotter. De boten zijn allemaal opgefleurd met honderden vlaggetjes, spandoeken, of soms met attributen die op de actualiteit van het moment zinspelen. Je kunt dan met eigen ogen zien hoe alles aan boord eruitziet. Op sommige schepen zijn muziekbands aanwezig.

Pret op de kermis

Pret op de kermis

De bemanning zal u graag tekst en uitleg geven want ze vinden allemaal dat ze het mooiste vak ter wereld hebben. Ook al zijn dit grote schepen en kunnen er veel mensen mee, er worden uit veiligheidsoverwegingen niet onbeperkt mensen aan boord toegelaten. Het is dus zaak om op tijd bij een van de vele schepen te zijn om aan boord te kunnen.

Vlootschouw vanaf de dijk

Natuurlijk is het mogelijk de schepen en de hele vlootschouw te volgen vanaf de dijk bij de kermis. De schepen varen na het verlaten van de haven vlak langs de dijk om vervolgens richting Wemeldinge te koersen en met een grote boog weer terug naar Yerseke. Deze tocht duurt ruim een uur en is vanaf de dijk goed te volgen.

Oude Hoogaars laten zien wat ze kunnen

Oude Hoogaars laten zien wat ze kunnen

Dit jaar zullen een aantal oude vissersschepen van de Stichting Behoud Hoogaars (de zogenaamde ‘bruine vloot’), deelnemen aan de vlootschouw. De schepen kunnen als ze in de haven liggen ook bezichtig worden. Een mooie gelegenheid om heden en verleden in de mosselvisserij te vergelijken.

Meer informatie over Yerseke en de Mosseldag vindt u hier.

Voor een impressie van de Mosseldag van verleden jaar, kijk hier.

Tekst: Kees Kole