Het dorp Dreischor staat bekend als een vlasdorp. In de polders van Dreischor werd op kleine percelen vlas verbouwd. Op de kleine boerderijen werd het vlas verwerkt tot diverse producten.
Tot in de 18de eeuw was de vlasvezel in Europa, naast wol, de belangrijkste grondstof voor textiel. In de 19de eeuw werd de grondstof vervangen door het goedkopere katoen.
Maar naast grondstof voor linnen was vlas heel veelzijdig. Buiten het vervaardigen van linnen werd het gebruikt voor touw. Maar het zit ook verwerkt in brandslangen en het wordt gebruikt in fietspaddenstoelen of in vlasisolatie.

Bewerken met de vlegel - foto Dirk-Jan Gieltema

Bewerken met de vlegel – foto Dirk-Jan Gieltema

Uit vlas wordt ook lijnolie vervaardigd die gebruikt wordt in verf. Tot 40 jaar jaren geleden was lijnolieverf heel normaal. Maar ze is uit de markt gedrukt door synthetische verven die sneller drogen. Toch zien we de productie van lijnolieverf weer toenemen en vakschilders gebruiken weer meer en meer lijnolieverf vanwege haar veel betere kwaliteit.

De vroegere vlasteelt wordt nog steeds met enige weemoed herdacht. Jaarlijks vindt op de derde zaterdag van augustus in Dreischor de Vlasdag plaats.

De Ring gaat bruisen van het leven

De Ring gaat bruisen van het leven

Langs de gehele ring in het dorp wordt een braderie gehouden waar oude ambachten worden gedemonstreerd. Naast de vertrouwde mandenmaker, touwslager, palingroker, pottenbakker, de ambachtelijk bakkers van Zeeuwse babbelaars zijn er de Vlassers die met historische machines en gereedschappen het agrarisch erfgoed van Dreischor laten herleven. De stoepen van de Ring zijn voorbehouden aan de kinderen die samen de kinder rommelmarkt uitbaten.
Tussen de oude ambachten aan de Ring kunt u genieten van Eerlijke&Heerlijke Streekproducten.

De enige echte palingroker

De enige echte palingroker

Vergeet tijdens uw bezoek even verder te lopen en een bezoek te brengen aan Museum Goemanszorg, waar u verder kennis kunt maken met de vlasindustrie van weleer.

Goemanszorg

Goemanszorg

De Vlasdag op zaterdag 19 augustus 2017 vangt aan om 10:00. Om 11:00 uur concerteert de Muziekvereniging Crescendo. De hele dag door kunt u genieten van de gezellige muziek van de dweilband “Liever ier als Tuus”.
Om 16:00 uur wordt er een concert gegeven door het Vlasdag Orkest, waarna, om 17:00 uur een einde aan de feestelijkheden wordt gemaakt.

Liever ier als Tuus

Liever ier als Tuus

Dreischor is een dorp met een Middeleeuws stratenplan en is niet berekend op de toestroom van vele auto’s.
Daarom is op de Vlasdag een parkeerterrein ingericht voor zowel motorvoertuigen als fietsers.
Volg s.v.p. de aanwijzingen van de verkeersregelaars op. Voor mindervaliden is (beperkte) parkeermogelijkheid dicht bij de Ring.