Poster A4Op dinsdag 2 juni a.s. 12:00 uur gaat het Stadhuismuseum Zierikzee weer open voor publiek. De maatregelen rondom het coronavirus dwongen het gemeentelijk museum van Schouwen-Duiveland op 17 maart jl. de deuren te sluiten.

Het verleden herbeleven

Spannender

De periode van gedwongen sluiting heeft de staf van het museum gebruikt om ruim 300 objecten uit de museumcollectie met hun achtergrondverhalen op de website van het  museum te plaatsen. Zodoende is toch nog een stuk van het verhaal van het leven op en rond Schouwen-Duiveland zichtbaar gebleven. ‘De objecten behorende tot je eigen lokale verleden in het echt komen bekijken is vanzelfsprekend altijd heel veel spannender’, zegt Albert Scheffers, directeur van het Stadhuismuseum.

Aangepaste tentoonstellingszaal Stadhuismuseum

Investeren in gezondheidsmaatregelen

Vanuit de Rijksoverheid en vanuit de Nederlandse Museumvereniging zijn er voor de geregistreerde musea een aantal richtlijnen opgesteld. Zo heeft het Stadhuismuseum moeten investeren in onder andere kuchschermen, in nieuwe bewegwijzering, in digitale aanbieding van de objectinformatie en in een online reserveringssysteem. De toegang tot het Stadhuismuseum Zierikzee is alleen mogelijk via vooraf bestelde toegangskaarten op een afgesproken datum en tijd. Volgens genoemde richtlijnen mag het Stadhuismuseum in de maand juni 2020 slechts 30 bezoekers per tijdsslot toelaten. Het Stadhuismuseum is in deze maand juni geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 12:00 tot 17:00 uur en op zondag van 13:00 -17:00 uur. Toegangskaarten zijn uitsluitend te verkrijgen via de website. 

Een museum vol verassingen

 

Verantwoordelijke beheer

Voor het beheer van de historische collectie van de gemeente Schouwen-Duiveland ontvangt het Stadhuismuseum op basis van een meerjarenplan gemeentelijke subsidie. Een museale collectie beheren betekent deze goed bewaren voor de komende generaties, zorgvuldig bestuderen én aantrekkelijk presenteren. Naast de semipermanente tentoonstelling organiseert het museum daarvoor wisselexposities. De afgelopen jaren zijn dat er steeds acht à negen waarmee het Stadhuismuseum nieuwe bezoekers trekt. De nog altijd zeer gedreven directeur Albert Scheffers: ‘De organisatie van die exposities, de begeleidende publicaties, de bijbehorende educatieve programma’s én de belendende activiteiten kosten geld. Met de wisselexposities haalt het museum geld binnen uit culturele fondsen, uit de entree en uit activiteiten. Met die eigen inkomsten kan het Stadhuismuseum Zierikzee als verzelfstandigd museaal bedrijf weer nieuwe exposities, publicaties en activiteiten van hoge kwaliteit organiseren en zo nieuwe bezoekers naar het museum trekken, maar werkt het ook mee aan de promotie van monumentenstad Zierikzee en van de gemeente Schouwen-Duiveland’.

Mondragón

Mondragón

Dinsdag 2 juni a.s. start het Stadhuismuseum tevens met de wisselexpositie Cristóbal de Mondragón (1514-1596), de goede Spanjaard uit de Opstand. Deze expositie in de Raadzaal van het voormalige stadhuis van Zierikzee is georganiseerd ter gelegenheid van de recente heropening van Hotel Mondragón aan de Oude Haven van Zierikzee. Aan de hand van een aantal heel bijzondere originele historische objecten vertelt deze wisselexpositie het verhaal waarom de stad Zierikzee zijn belegeraar uit 1575/1576 met zijn naam ‘eert’ met voorheen een theater/bioscoop, hotel en restaurant én nu wederom met een luxe hotel, restaurant en stadscafé.

Het zwaard van Mondragon op de Noordhavenpoort

 

Tweede Wereldoorlog

Vanaf begin juli ’20 schenkt het Stadhuismuseum, in tegenstelling tot eerdere niet geverifieerde berichtgeving in de PZC, aandacht aan 75 jaar bevrijding middels de wisselexpositie Cultuur op Schouwen-Duiveland tijdens WOII.

 

 

 

 

 

Het Stadhuismuseum Zierikzee ligt aan de Meelstraat 6-10 – 4301 EC Zierikzee

Telefonisch te bereiken via 0111 454 464