De ZKK leeft, en hoe! Al 61 jaar lang. Er is dit jaar weer een veelzijdige expositie ingericht met nieuw werk van 18 professionele kunstenaars in de Vleeshal, aan de Markt in Middelburg met als titel “Vrijheid is kleur”. Ook dit jaar zijn er weer 2 nieuwe leden toegelaten: Joke Konings (exposeert nu al mee) en Tim van Eenennaam (zijn werk is te zien in VT wonen).

Op 20 december om 17:00 uur wordt de expositie geopend door gedeputeerde Anita Pijpelink. Vanaf 21 december t/m 5 januari is de verkoop-tentoonstelling dagelijks open van 12.00 uur tot 17.00 uur, behalve Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag. Dan zijn we dicht. De deelnemende kunstenaars komen uit heel Zeeland. Hierbij stellen wij hen even aan u voor.

Van Zeeuws Vlaanderen

Ernest Joachim

“Je denkt na, maakt een schets, loopt te ijsberen in je atelier, wikt en weegt, stapelt en snijdt weg, hakt en schuurt, polijst en patineert, visualiseert, projecteert, installeert en exposeert”.

Enkele van deze gedachten zijn uitgewerkt en vormgegeven en maken deel uit van deze tentoonstelling. Zoals de meeste van zijn werken ontstaan door te reflecteren op zijn ideeën. Zo reflecteren de objecten zelf door hun gedeeltelijk glanzend oppervlak op hun omgeving en maken ze deel uit van u zelf en uw waargenomen wereld.

 

Johan Klein

Hij beweegt zich op het vlak van de fotografie en de beeldende kunst. Aan de ene kant maakt hij gebruik van de fotografie als registratie van een plaats of onderwerp, aan de andere kant maakt hij gebruik van de fotografie om ideeën te verbeelden die hij oppikt uit media, persoonlijke ervaringen enz. Voor Johan Klein moet een fotografisch beeld een meerwaarde krijgen door eerdergenoemde elementen. Om nog meer aandacht voor zijn beelden te krijgen zijn de meer ondefinieerbare elementen als bezieling, magie en aantrekkingskracht belangrijk in zijn werk. Een fotowerk moet een appèl op de kijker doen. Hij komt ook met videokunst.

 

Glenn Priester

 

Het Hollandse waterlandschap is het centrale thema in het werk van Glenn Priester. Dit traditionele thema krijgt bij Priester een geheel nieuwe vorm van langgerekte verticale banen en zuilen, in het ongebruikelijke medium metaal. De metalen van deze werken tonen, onder invloed van de weersomstandigheden, voortdurend transformerende wolkenluchten en wateroppervlaktes.

 

Evelien Verhulst

Ze maakt voornamelijk vrij werk, reportages en werk in opdracht.

Evelien maak graag abstract werk en is altijd op zoek naar de schoonheid van alledaagse zaken. Verder maakt ze sinds 2015 iedere week een portret met de 50mm lens.

 

 

Sjaak de Wit

De schilderijen en grafiek van Sjaak de Wit kenmerken zich door een zeer nauwkeurige werkwijze. Met herhaling van vlakken en lijnen en het afwisselen van warme en koele kleuren creëert hij logisch samenhangende composities. Een sterke werking van horizontale en verticale lijnen is medebepalend voor vorm, kleur en compositie van het geheel.Zijn onderwerpen ontleent hij aan de natuur, de stad en zijn directe leefomgeving.

Ondanks de strakke ordening zijn de creaties zeker niet kil te noemen. In elk werk schemert een duidelijk waarneembare, emotionele betrokkenheid door.

 

Van Walcheren

 

Cobi Boone

Bij het werken in steen was ze al enige tijd bezig met het thema: stilleven.
Nu ze veel  met papier werkt gaat ze door met hetzelfde thema.
“Stilleven, dat is voor mij: zoeken naar Schoonheid.”

 

 

 

Marion Crezee

Sinds vorig jaar lid. Al sinds lang is de natuur de belangrijkste inspiratiebron voor haar tekeningen en werken op papier. Alle aspecten kunnen tot onderwerp dienen; bomen, planten, dieren, schoonheid, verval, leven en dood. In haar werk verbindt ze vaak figuratie met abstractie, tegenpolen die ze tot een verrassende symbiose probeert te brengen.

 

 

Leen van Duivendijk

Werkt met verschillende olieverf-technieken op doek aan zijn bekende waterwerken. Het werk ontwikkelt van een “water-afbeelding” naar een verbeelding van de sensatie van intensief kijken naar water: reflectie, beweging, ritme, moire-effecten, verkleuring, transparantie, los van tijd, plaats en context. Mondiaal en tijdloos.

 

 

Jan de Heer

Werkt als het kan elke dag aan zijn tekeningen in gemengde techniek. De kracht van het materiaal – met name ook van het papier- het handschrift en het gereedschap spelen een belangrijke rol. De gevonden vormentaal blijft steeds in ontwikkeling.

 

 

 

Michiel Hermsen

Kenmerkend voor zijn schilderijen is het gebruik van pure geometrische vormen en een minimum gebruik aan kleuren om een optimaal resultaat te bereiken. Vormen worden repeterend gebruikt in zowel vlakken als lijnen zonder overheersend te zijn of scherp te contrasteren.

 

 

 

 

Helma Hulscher

Sinds vorig jaar lid. Vertrekkend vanuit het landschap komt Helma tot schilderijen waarin de compositie, de kleur en de picturaliteit van de verf het overnemen van de representatie. Zo ontstaat er in haar werk een nieuwe, autonome beeldende realiteit. Volledig abstract worden haar schilderijen nooit: er blijft altijd een referentie naar de werkelijkheid.

 

 

 

Paula Termeer

Nooit een gebrek aan fantasie of creativiteit gehad. Jaren geleden maakte zij – als keramiste – velen gelukkig met haar humoristische vogels. Toen die echter gevlogen waren, is de draaischijf ingeruild voor een drukpers en heeft klei plaatsgemaakt voor papier. Wat bleef is het vermogen om iets te maken waar anderen plezier aan beleven of vrolijk van worden. Zij maakt uitgebalanceerde grafiek in unica of in kleine oplage.

 

 

 

Uit Zuid Beveland

Adri Geelhoed

Adri Geelhoed toont zomerse Zeeuwse landschappen in acryl op groot formaat, waarin meer dan gewoonlijk is uitgezoomd. Blauwe luchten krijgen zodoende de hoofdrol. ‘Mijn werk is de laatste jaren wat lyrischer geworden. Die liefde voor het land is er nu eenmaal!’

 

 

Joke Konings

Nieuw lid sinds dit jaar. Haar werken gaan altijd over mensen. Als mensen trekken met hun schouders, hun neus ophalen voor iets ( of iemand), wat voorover lopen, doen ze dit doorgaans zonder hierbij na te denken. Deze mensfiguren maken deel uit van een project waarmee ze ruim zes jaar geleden is gestart.

Kunst van Noord Beveland

Renée Mink

Werken op papier/linnen  gemengde technieken- 2 dimensionaal werk met figuratieve elementen waarin kleur en lijnenspel zelden de oorspronkelijke opleiding tot modetekenares verloochenen.

Abstracte beelden in wit tot veelkleurig marmer en hout waar door samengaan met metalen en lakken een spanningsveld ontstaat, wat resulteert in een uitgesproken vormtaal.

 

 

 

Christina de Vos

Haar tekeningen en schilderijen, in houtskool en acryl, zijn in de loop der tijd steeds meer gaan steunen op collages, op steeds dikkere stapelingen van opgeplakte en –genaaide stukken doek. “Het is meestal een lang en moeizaam proces om een vorm te vinden, vaak rigoureus over ouder en niet per se ‘slecht’ werk heen. De sporen van dit geworstel blijven altijd wel een beetje zichtbaar”.

 

 

Werk van Schouwen Duiveland

 

Miems van Citters

“Kraaien op de ezel. Voor mij een verdroogt palet met wit, geel, rood, bruin en blauwe Rembrandt en Winsor en Newton. Ik wil er toch een seizoenstuk van maken” En “De kraaien zullen speurend kijken naar AH en Aldi-brood” En “De oervertellers van de bossen, het kraskraskraai geluid hoor ik toch nog met een beetje fantasie”

 

 

 

Saskia Eggink

Als graficus maakt ze nog steeds gebruik van een druktechniek als uitgangspunt. Met deze druk gaat ze dan aan de slag om het juiste eindresultaat te krijgen. Haar afdrukken zijn zelfs niet veilig voor de schaar, als het beter uitkomt voor de compositie!

 

 

 

 

Voor meer info en fotowerk: info@leenvanduivendijk.nl

Telefonisch te bereiken via: 06-42741812

Zie ook de website van de Kunstkring