Op zaterdagmiddag 20 juni om 15:30 uur zullen de traditionele Stadhuisconcerten die worden georganiseerd door de Stichting Anthonie Keldermans Concerten, met in achtneming van de RIVM voorschriften, starten.

Diversiteit 

Hoewel er dit seizoen begrijpelijkerwijs geen vocalisten deelnemen, zal de reeks worden uitgevoerd door instrumentalisten die trachten hun muziekinstrumenten te laten zingen met intense muzikaliteit. Eén van de 10 concerten draagt zelfs de titel: The voice of violin. Dit concert wordt gegeven op 25 juli door violiste Camilla van der Kooij en pianiste Josje Goudswaardt.

Camilla van der Kooij en Josje Goudswaardt

 

 

Gevarieerd repertoire

De diversiteit van de serie bestaat niet alleen uit verschillende instrumenten maar uit zich ook in de repertoirekeuze. Een tweede viool-piano duo zal o.a. de hoog-Romantische sonate van Edward Elgar uitvoeren.
Eveneens zullen twee gitaristen zeer uiteenlopende programma’s uitvoeren: Jasper Iturrospe zal op de klassieke gitaar gloedvolle Zuid-Amerikaanse stukken spelen, terwijl Elly van Munster op een vroeg-Romantische gitaar stilistisch bijpassende muziek zal uitvoeren.
Nog een tokkelinstrument staat op het programma: de harp wordt bespeeld door Minou Hendriksen-den Hals. Zij neemt u mee op een muzikale rondreis door Europa.
Tijdens het slotconcert op 22 augustus worden de snaren subtiel gestreken door het Viride Kwartet met strijkkwartetten van Haydn en Mendelssohn.

Minou Hendriksen – den Hals

 

 

 

Muziekinstrumenten in het Oude Stadhuis

Uiteraard zullen ook de muziekinstrumenten die in het Oude Stadhuis aanwezig zijn, waaronder een aantal van museale importantie, in de serie Stadhuisconcerten worden opgenomen.
Op 27 juni bespeelt Jan de Viet een viertal instrumenten: een virginaal, twee clavecimbels en het historische Hofmeyer secretaire-orgel. In het programma: Een rondje Vlaanderen, wordt de muzikale beïnvloeding naar en door de zuidelijke Nederlanden belicht.

 

Jan de Viet

Uiteraard neemt de in Leipzig gebouwde fraaie Julius Feurich-vleugel, daterend uit 1908, een prominente plaats in de serie in, zowel solistisch als in duo verband.
De concerten worden dan ook geopend met een bijzonder soloconcert door de jonge pianist Martin Oei, die in juni van dit jaar zijn Master diploma behaalde aan het Utrechts Conservatorium. Van het concert dat in maart de première zou beleven in het Concertgebouw te Amsterdam speelt hij het tweede deel als werkelijke première in Tholen.

Live tekenfilm Tom en Jerry

De visualisatie van Liszts Dante-Sonate is gebaseerd op het beroemde drieluik Tuin der Lusten van Jheronimus Bosch. Als tegenhanger van het ‘serieuze werk’ zal Martin Oei in het Oude Stadhuis o.a. de Tweede Hongaarse rapsodie spelen bij de beroemde en hilarische tekenfilm  The Cat Concert  met Tom en Jerry uit 1947. Een voorproefje kunt u hier bekijken.

Reserveren

De voorschriften van het RIVM betekenen dat in het Oude Stadhuis 18 zitplaatsen op 1,5 meter afstand staan opgesteld. Reserveren is verplicht en kan via het e-mailadres dat staat aangegeven op de website: www.keldermansconcerten.nl eveneens info live-stream en opnamen.

Het hele zomerprogramma bestaat uit de volgende concerten die steeds om 15:30 beginnen:

2o juni:
” Tom en Jerry in de Tuin der Lusten”
Martin Oei, vleugel

27 juni:
” Een rondje Vlaanderen”
Jan de Viet, virginaal,
clavecimbel, secretaire-orgel

4 juli:
“Pauze na de stilte…”
Jasper Iturrospe, klassieke gitaar

11 juli:
“Smachtende lyriek…”
Fedra Coppens, viool
Peter Verelst, vleugel

18 juli:
“Een muzikaal harp avontuur door Europa”
Minou den Hals, harp

25 juli: 
“The voice of violin”
Camilla van der Kooij, viool
Josje Goudswaard, vleugel

1 augustus: 
“Reflecties”
Daan Oostdam, vleugel

8 augustus:
“Le Zuyderzée, de gitaar in de vroeg-Romantiek
Elly van Munster, gitaar

15 augustus: 
“Romantische Sonates”
Maaike van der Heijdt, fluit
Rien Balkenende, vleugel

22 augustus:
“Lustige Streiche(r)..!”
Viride Kwartet

Na de concerten bespelen de gemeentelijke beiaardiers Richard en Gerard de Waardt het carillon van het Stadhuistorentje.

Voor liefhebbers van een gevarieerd klassiek muziekprogramma, zeker een must