21 oktober 2018 gaat de 20ste editie van de Bietentocht van start. Een bekend jaarlijkse zeilspektakel gevaren door een ‘bruine vloot’ en met een historisch tintje. Het wordt georganiseerd door de Stichting De Zeeuwse Beurtvaart en mede mogelijk gemaakt dankzij vele sponsors.

Platbodems ondee zeil

Platbodems onder zeil

De Bietentocht is een vierdaagse tocht die elk najaar gevaren wordt door platbodems met een symbolische hoeveelheid suikerbieten aan boord. Dit evenement is in het leven geroepen om de geschiedenis van het vervoer van vracht onder zeil over de Zeeuwse wateren weer een gezicht te geven.

Suikerbieten Foto Ellywa commons.wikimedia.org

Suikerbieten Foto Ellywa commons.wikimedia.org

 

 

 

 

 

In de tijd van Napoleon kwam de kweek van de suikerbieten in opmars. De suikerbiet, met zijn hoge suikergehalte, werd pas echt populair na de afschaffing van de slavernij, en werd dé concurrent van de toen zo goedkope rietsuiker.

 

 

Suikerfabriek in Dinteloord

Suikerfabriek in Dinteloord

Zo gebeurde het dat in 1871 een suikerfabriek in Steenbergen vestigde. De teelt van suikerbieten steeg en vanuit heel zeeland werden de bieten in steenbergen verwerkt tot suiker. De fabriek verplaatste zich naar het naastgelegen Dinteloord en is nu één van de twee overgebleven suikerfabrieken van Nederland. En zelfs 1 van de grootste van Europa.

Trekken over het jaagpad

Trekken over het jaagpad

 

 

Het is ook daarom niet voor niets dat de tocht begint in het symbolische Steenbergen op 21 oktober 2018, waar zich ongeveer 35 oer-Hollandse trekpaarden op de kade zullen verzamelen. Een lang touw zal hun verbinden met één van de schepen die daar liggen te wachten op hun beurt. De paarden snuiven even waarna ze hun imposante kracht zullen inzetten om de schepen stuk voor stuk richting de haven van Steenbergen te trekken.

Imposante trekpaarden

Imposante trekpaarden

 

 

 

 

 

 

 

Deze manier van het inzetten van paarden wordt jagen genoemd. Deze gedrevenheid en passie voor de trekpaarden zie je vandaag de dag nog slechts bij een kleine groep liefhebbers. Vroeger beheerste het trekpaard het landleven veel meer. Denk daarbij aan het werken op het land met het paard voor de ploeg of zaaimachine. Maar ook bij het binnenhalen van de vrachtschepen met suikerbieten. Het trekpaard werd in het midden van vorige eeuw vervangen door de opkomst van de de meer bruikbare tractoren.

 

In de Bietentocht trekken (jagen) de paarden de schepen binnen op een z.g.n. jaagpad. In Steenbergen is zo’n pad nog mooi intact gebleven en zo komt het mooi van pas om het publiek te laten zien hoe men in vroegere tijden het vervoer van suikerbieten per schip plaatsvond. De lange stoet met schepen getrokken door de imposante paarden zullen voor een mooie plaatjes zorgen. Om de nostalgische sfeer te versterken kleden de deelnemers zich in stijl met klederdrachten of matrozenpakken. Dit wordt gedaan om extra punten te verdienen voor de felbegeerde prijs van de Bietentocht: ‘de gouden Bietenbel’.

Tradities blijven leven

Tradities blijven leven

 

 

De bietentocht is  een schouwspel vol mooie symboliek. Een schouwspel dat nodig is om toeschouwers te vemaken en om de nieuwe generatie weer de kneepjes van het vak te leren zodat ook zij het weer kunnen doorgeven. Hiermee houdt men de historie en daarmee de kennis in leven!

Wilt u ook de twintigste editie van de tocht ook komen volgen? De Bietentocht wordt van 21 t/m 25 oktober 2018 gehouden, waarbij de varende vloot te volgen is langs Steenbergen – Yerseke – Zierikzee – Dintelmond – en Willemstad.
Voor meer informatie kijk op de website.