Ruim 60 jaar geleden schrok de muziekwereld op door een totaal nieuw geluid. De Everly Brothers lieten voor het eerst van zich horen.

Don en Phil

Donald (1937) en zijn twee jaar jongere broer Philip (1939) zijn kinderen uit het gezin Everly. Vader en moeder waren countrymuzikanten. Al jong werden de broers in contact gebracht met muziek. Samen met hun ouders traden zij aan het eind van de veertiger jaren van vorige eeuw al op in diverse radioprogramma’s.

De Evely's ssn het begin van hun loopbaan

De Evely’s aan het begin van hun loopbaan

In het midden van de jaren vijftig trokken de broers naar Nashville. Samen met de beroemde gitarist Chat Atkins brachten zij hun eerste plaat uit. Een grandioze flop. Toch viel hun harmonieuze tweestemmige samenzang zodanig op dat ze een contract aangeboden kregen bij Cadence Records. Buy Buy Love werd een enorme hit.

Doorbraak

Met behulp van producer Archie Bleyer en songschrijvers als Boudleaux, Felix Bryant en Roy Orbison ontstonden tal van hits. Wie herinnert zich Wake up Little Suzie, Claudette, Bird Dog, (Till) I kissed you en All I have to do Is dream niet meer?

Grootste succesen

In 1960 stapten The Everly Brothers over naar Warner Bros Records. Waar hun eerdere platen muzikaal werden ondersteund door slecht gitaren en slagwerk, werd hun nieuwe nummers muzikaler door de inbreng van andere instrumenten.

De eerste hit voor het nieuwe label was Claudette. Daarna volgden succesnummers als Lucille, Ebony Eyes en Crying in the Rain.

Spettende optredens

Spettende optredens

 

 

Maar vanaf 1962 moesten de broers de concurrentie aangaan met The Beatles, The Rolling Stones en de nieuwe stroming beatmuziek.

De piek van hun commerciële succes was voorbij.

 

 

 

Toch actief.

Toch was dat niet terecht. Ze bleven actief op muzikaal gebied en hun werk werd eigenlijk alleen maar beter.

Dat bleek in 1966, toen ze samen met de Hollies het album ‘Two Yanks in England’ opnamen. Misschien is dit, muzikaal gezien, wel het beste album dat zij ooit uitbrachten.

Two Yanks in England

Two Yanks in England

Toch was het hoogtepunt in hun carrière een gepasseerd station. In juni 1973 gingen de broers als duo uit elkaar om ieder hun eigen weg te gaan.

Nog een keer probeerden ze het opnieuw samen. In 1983 gaven ze een aantal concerten in The Royal Albert Hall. Hiervan werd een jaar later het album studio album EB 84, met daarop het schitterende On the Wings of a Nightingale, geschreven door Paul McCartney. Deze song was zelfs nog enige tijd goed voor een notering in diverse hitlijsten.

Phil Everley overleed op 3 januari 2014 op 74-jarige leeftijd.

In het theater

Zijn deze zangers dan helemaal vergeten? Absoluut niet! op zondag 21 oktober vindt het theaterconcert Buy Buy Love plaats in Theater de Verwachting in Ritthem. In deze show draait het voornamelijk om de onvergetelijke muziek van de legendarische broers Everly. U wordt meegenomen op een muzikale reis door het bewogen leven van deze befaamde broers. Via de muziek krijgt u ook een kijkje achter de schermen.

 

 

 

De rollen van Phil en Don worden respectievelijk ingevuld door de twee Britse artiesten Jay Simmons en Simon Burridge. Deze geweldige vocalisten hebben beiden een schat aan ervaring en kruipen op natuurlijk wijze in de vocale huid van Phil & Don. De show wordt muzikaal begeleid door een sterke 5-koppige formatie t.w. de ‘Live Session Band’ bestaande uit Roy Poncin, Pepijn van Herk Wesley Marotel, Alex Dutrieux en is o.l.v. musical director Harold Roso.

 

 

 

Voor meer informatie over Theater de Verwachting, deel uitmakend van Theaters aan Zee, en reserveren, kijk op de website.

Voor mensen met een muzikale hang naar nostalgie is deze show een must.

 

 

 

 

 

 

.