Op zaterdag 22 juni is de officiële opening van het tentoonstellingsprogramma ‘Het Laatste Oorlogsjaar’, dat in vijf musea op Schouwen-Duiveland te zien zal zijn. In Brusea (Bruinisse), Streek- en Landbouwmuseum Goemanszorg (Drieschor), Brouws Museum (Brouwershaven), De Burghse Schoole (Burgh-Haamstede) en Museumhaven Zeeland (Zierikzee) wordt aan de hand van vijf aangrijpende persoonlijke getuigenissen terug gekeken op het laatste jaar van de Tweede Wereld Oorlog.

Tentoonstellingsposter

Opmaat

Het programma vormt de opmaat voor een gezamenlijke expositie in het voorjaar van 2020 ter gelegenheid van de viering van 75 jaar bevrijding.

Het openingsprogramma start om 14:00 uur in Museumhaven Zeeland. Gedeputeerde Anita Pijpelink en Wethouder Daniël Joppe zullen samen met Luitzen Bijlsma, voorzitter van de VMSD, de openingshandeling verrichten. Zij worden daarbij bijgestaan door de 89-jarige Jaap Wiebrens. Hij was op 2 december 1944 getuige van de noodgedwongen evacuatie van de inwoners  van Bruinisse naar Renesse.

Bruinisse

De handgeschreven dagboeken van Samuel Muller en de verwoesting van Bruinisse staan centraal in de tentoonstelling in Brusea over het laatste oorlogsjaar.

Na de opening van ‘Het Laatste Oorlogsjaar’ bij Museumhaven Zeeland, wordt de tocht voortgezet per legerjeeps uit de Tweede Wereldoorlog. De  tocht voert naar Bruinisse, om vandaar richting Burgh-Haamstede te rijden. Daarbij wordt grotendeels de route gevolgd die Jaap Wiebrens met zijn ouders en dorpsgenoten in de winterkoude van 1944 heeft moeten afleggen.

Binnendeel Flyer

Programma

Het openingsprogramma ziet er globaal uit als volgt:

14:00 Ontvangst bij Museumhaven Zeeland;

14:05 Toespraken Anita Pijpelink, Daniël Joppe en Luitzen Bijlsma;

14:15 Openingshandeling Museumhaven Zeeland;

14:30 Vertrek per jeeps naar Bruinisse;

14:50 Openingshandeling Brusea;

15:20 Openingshandeling Goemanszorg;

16:00 Openingshandeling Brouws Museum;

16:30 Openingshandeling Burghse Schoole;

16;45 Afsluiting.

Bruenaars inspecteren de schade na het bombardement

Waarom Laatste Oorlogsjaar?

Voor Schouwen-Duiveland heeft vooral het laatste jaar van de oorlog grote impact gehad. De omstandigheden voor de nog overgebleven bewoners waren zwaar en de repressie van de bezetter nam toe.

Wat zich in de winter van 1944-1945 tot aan de bevrijding op het eiland heeft afgespeeld, heeft diepe sporen nagelaten die tot op de dag van vandaag nog zichtbaar zijn. Bovendien werd Schouwen-Duiveland pas twee dagen na de rest van Nederland, op 7 mei bevrijd.

Voor een volledig overzicht van alle wisseltentoonstellingen, evenementen en activiteiten kunt u terecht op de facebook pagina van de VMSD. Contactgegevens en openingstijden van alle musea vindt u op de website. www.museasd.nl