Dompel je onder in het religieuze verleden van Waterlandkerkje en omstreken tijdens het ‘verhalencafé in ’t kerkje’ in de hervormde kerk in Waterlandkerkje. Op 22 november 2018, tussen 14.00 en 16.00, staat de middag in het teken van verhalen en herinneringen delen over het geloof, de kerk en het kerk gaan. Ontdek het verleden van de hervormde kerk in Waterlandkerkje en het geloof in Zeeland in al zijn facetten. Het verhalencafé wordt georganiseerd door het samenwerkingsverband Zeeuwse Ankers en de Stichting Hervormde Kerk Waterlandkerkje.

't Kerkje

‘t Kerkje

 

’t Kerkje

 Waterlandkerkje ontstond in 1669 als nederzetting rond een kerk. Het gehucht werd ‘t Kerkje genoemd, zoals de dorpsbewoners nog altijd doen. In 1796 kreeg het dorp de naam Waterland, rond 1820 werd dit veranderd in de huidige naam, om verwarring met het 5 kilometer zuidelijker gelegen Belgische dorp Waterland-Oudeman te voorkomen.

Waterlandkerkje werd als een van de weinige dorpen in West-Zeeuws-Vlaanderen gespaard in de Tweede Wereldoorlog. Na de bevrijding werden er dan ook mensen uit de omgeving opgevangen, van wie er veel in het dorp bleven wonen.

’t Kerkje is altijd het onmiskenbare centrum van het dorp gebleven.

Architectuur en religie

In november is het thema van het Europees Jaar voor het Cultureel Erfgoed ‘religieus erfgoed’. Een prachtig onderwerp voor een verhalencafé. Dominee Derk Blom opent de middag en vertelt alles over de kerk en het geloof in Waterlandkerkje, hoe het vroeger was en de veranderingen die de kerk heeft doorgemaakt in de loop der tijd. Na een korte pauze neemt Kees de Jonge, projectleider bij Rothuizen Architecten, het woord. Hij zal het uitgebreid hebben over de architectuur van kerkgebouwen en de herbestemming van kerken die hun religieuze functie hebben verloren. Daarnaast deelt het publiek persoonlijke verhalen over geloof, kerkgebouwen en de cultuur daar omheen.

Het is mogelijk vooraf aan te melden door te mailen naar rjm.van.voren@scez.nl. Tijdens het verhalencafé wordt koffie en thee geschonken tegen een kleine vergoeding.

poster

poster

Zeeuwse Ankers

 Zeeuwse Ankers is een samenwerkingsverband van Provincie Zeeland, ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, Zeeuws Archief, Zeeuws Museum, VVV Zeeland, Stichting Landschapsbeheer Zeeland, Het Zeeuwse Landschap en Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland. Zeeuwse Ankers werkt samen met Zeeuwse erfgoed- en landschapsorganisaties en het publiek aan de culturele biografie van Zeeland. Dit gebeurt door middel van het digitale platform zeeuwseankers.nl en een ankernetwerk van QR-schildjes en ankerplaatsen. Zeeuwse Ankers is een initiatief van de Provincie Zeeland.

Kijk hier voor meer informatie