Wat is een toverkol? De oudste opvatting maakt deel uit van het volksgeloof, waarbij door het nog nauwelijks geschoolde volk ongelukken en tegenslagen werden toegeschreven aan iemand uit de dorpsgemeenschap. Meestal waren dat buitenbeentjes. Zij werden als zonderling beschouwd en pasten niet meer in hun samenleving. Sommigen kleedden zich als mannen. Daaraan  valt het stereotiepe beeld van de kol als oude, zonderlinge vrouw of man toe te schrijven. Ook gebrekkigen, ouderen en mensen met een afwijkend karakter liepen het risico als toverkol te worden gestigmatiseerd.

La Strega, standbeeld in Salsomaggiore Therme in Italie

 

 

 

 

Onder travestie verstaan we het gekleed gaan als een lid van de andere sekse dan men zelf is. Iemand die aan travestie doet heet een travestiet. Travestie komt zowel bij mannen als vrouwen voor. Bij een vrouw in mannenkleding spreekt men van travestie.

Mannen die zich voor openbare optredens op glamoureuze wijze als vrouwen kleden noemt men ook wel dragqueens. Vrouwen die zich op deze wijze als mannen kleden heten dragkings.

Een theatergroep, bestaande uit acht dragkings

 

 

 

Wat zit hier allemaal achter? Hoe zijn we er in de loop van de eeuwen mee omgegaan? Bent u nieuwsgierig waarom vrouwen zich vroeger echt al als man verkleedden. En hoe de reacties daarop waren?

Ilja Mostert – Foto PZC

Ilja Mostert, werkzaam op het Stadsarchief zal het u allemaal duidelijk maken op een heel boeiende lezing. Deze vindt plaats op 23 oktober in het Stadhuismuseum en begint om 19:30 uur.

 

 

De toegangsprijs bedraagt € 4,50. Ook voor houders van een museumpas.

Het Stadhuismuseum bevindt zich aan de Meelstraat 6-8 in Zierikzee.

 

 

 

Zin in een fascinerende avond? Noteer dan deze woensdag en zorg dat u er bij bent!