Ten Years After werd opgericht in 1966 door Alvin Lee en Leo Lyons. De band waarvan beiden voordien deel uitmaakten, heette tussen 1960 en 1962 Ivan Jay and the Jaycats en Ivan Jay and the Jaymen. In 1962 werd de groep omgedoopt tot de Jaybirds met Lee Lyons en uitgebreid met Ric Lee (geen familie van Alvin Lee) en werd de naam opnieuw veranderd, nu in Blues Yard.

In 1966 trad toetsenman Chick Churchill toe tot de groep en opnieuw werd de naam gewijzigd, nu in Ten Years After. Voor deze naam werd gekozen omdat het succes van Elvis Presley dat jaar precies tien jaar oud was. Elvis was een held van Alvin Lee.

Ten Years After

In 1968  brak Ten Years After wereldwijd door met een verbluffend optreden op het Woodstockfestival. Woodstock (voluit Woodstock Music & Art Fair) was een muziekfestival dat van 15 tot en met 18 augustus 1969 gehouden werd in de Amerikaanse plaats Bethel, op een weiland met een oppervlakte van 240 ha. dat in bezit was van de melkveehouder Max Yasgur. Het Woodstockfestival was een hoogtepunt van de tegencultuur van de jaren zestig van de vorige eeuw en van het hippietijdperk. Het festival werd Woodstock genoemd naar de gelijknamige plaats op een kleine 70 km. afstand die bekend stond als centrum van de toenmalige hippiecultuur.

Woodstock 1969

 

 

Het podium stond aan de voet van heuvel, waardoor een natuurlijk amfitheater ontstond. Ruim 400.000 bezoekers beleefde hier het weekend van hun dromen. De deelname van Ten Years After betekende de grote internationale doorbraak van de band.

Ten Years After in 1970

Zij scoorden wereldwijd grote hits met nummers als “I’m Going Home”, “Hear Me Calling”, “I’ll Love to Change the World”  en ” Love Like a Man”. Hun muzikale stijl ontwikkelde zich tot Bluesrock en Hardrock.

Na hun eerste album “Ten Years After” opgenomen in 1967, verschenen nog elf albums, waarvan het laatste “Hear Them Calling” in 1976.

Hoewel het leek dat de groep na dat jaar uiteen was gevallen was niet minder waar. In 1989 zochten ze elkaar weer op en brachten een nieuw album uit, “About Time”. Daarna trad weer een relatieve stilte in, maar, het zijn net de Rolling Stones, met het stijgen van de jaren werd de muziek beter en liet hun zin in optredens hen niet met rust. Tussen 2004 en 2019 bracht de band nog zeven albums uit, waarvan het laatste in dit jaar. “Naturally Live”.

Ric Lee 2015 -Foto Stefan Brending, httpscommons.wikimedia.org

Chick_Churchill 2015 Foto Stefan Brending

Nu, 50 jaar na Woodstock, zijn drummer Ric Lee (74 jaar) en toetsenist Chick Churchill (73) de enige overgebleven leden van de oorspronkelijke band. ‘Broekie’ Marcus Bonfanti (36) vervangt de overleden zanger/gitarist Alvin Lee en Colin Hodgekinson (74) legt met zijn bas een stevige basis onder de muziek. Bonfanti is winnaar van de British Blues Award en Hodgekinson maakte naam in bands als Spencer Davisgroup, Whitesnake, Jan Hammerband en Chris Rea.

Marcus Bonfanti 2018

Colin Hodgkinson 2006 – Foto Joachim Köhler httpscommons.wikimedia.org

Volgens critici heeft Bonfanti een nieuwe wending gegeven aan het repertoire van Ten Years After en dat is te horen op het in 2018 verschenen album ‘A sting in the tale’. In Brogum speelt de band behalve oude hits dus ook nieuw werk. ‘We zijn even energiek als tijdloos’, laat Ten Years After weten.

Kom kennis maken met grote hits als ‘I’m going home’ en ‘Love like a man’ en nieuw werk. Een kans die u niet mag laten lopen.

Ten Years After treedt op zondag 24 november op in Brogum in Zierikzee.

De zaal gaat open om 21:00 uur en het optreden vangt aan om 21:30 uur.

De entreeprijzen zijn € 22,50 in de voorverkoop en € 25,- aan de zaal.