Aan het begin van de zestiger jaren van vorige eeuw ontstond er in Engeland een ware beat explosie. Vooral de stad Liverpool liep voorop. Onder de term Mercey Beat bestormden the Beatles, Peter & Gordon, Cilla Black, Garry and the Peacemakers en The Swinging Bluejeans met een uitgebreid arsenaal aan nummers de hitlijsten.

Uit andere steden kwamen al snel andere Engelse popgroepen zoals The rolling Stones en The Who uit Londen.

In Newcastle vormde pianist/organist Alan Price in 1961 samen met bassist Chris Chandler, drummer John Steel en gitarist Hilton Valentine The Alan Price Rhythm and Blues Combo. De jongens kenden elkaar van school en van het kleine jazz- en blues circuit uit het stad. Price was zonder twijfel het muzikale genie.

the Animals - foto Richard William commons.wikimedia.org

the Animals – foto Richard William commons.wikimedia.org

Een jaar later werd de groep uitgebreid en nam zanger Eric Burdon plaats achter de microfoon. Kort nadat Burdon zich in 1962 had aangesloten bij de groep werd de naam veranderd in The Animals. Met zijn rauwe stem werd Burdon al snel het gezicht van de groep. The Animals combineerde blues met rock. Aan de overkant van de oceaan waren ze een van de toonaangevende bands van the British Invasion.

De groep maakte een paar grote hits. Daaronder The house of the rising sun, Don’t let me be misunderstood en Bring it on home to me.

 

In de zomer van 1965 verliet Alan Price de groep. Vooral onenigheid met Burdon werkte dit in de hand. Price werd vervangen door Dave Rowberry. De groep werd hierdoor niet minder populair. Nummers als We gotta get out of this place en It’s my life werden knallers van hits. Toch, een jaar later, in 1966, verliet ook John Steel de groep. Hij werd opgevolgd door Barry Jenkins.

 

The Animals veranderden van platenlabel. Columbia werd vervangen door Decca. In de nieuwe samenstelling werden nog een paar kleinere hits gescoord, waaronder Don’t bring me down.

Toch was de energie en de animo verdwenen. In september 1966 vielen the Animals uit elkaar.

Burdon ging verder met een nieuwe groep onder de naam Eric Burdon and The Animals. Hiermee scoorde hij de hit San Franciscan Nights.

Alan Price vormde de succesvolle Alan Price Set. Hij kreeg nog hits met I Put a Spell on You en met het nummer van een nog onbekende Randy Newman;  Simon Smith and his Amazing Dancing Bear. Ook het nummer van eigen hand The House that Jack Built werd een hit.

Maar in de tweede helft van de zeventiger jaren was het vuur gedoofd en verdwenen hun namen van het pop toneel.

John Steel als in zijn jonge jaren

John Steel, energiek als in zijn jonge jaren

 

 

Toch, vergeten zijn ze niet. Hun muziek is blijven leven. Onder de naam The Animals and Friends treden diverse muzikanten, waaronder de ex leden, John Steel en Mickey Galllagher van the Animals van het eerste uur op. De groep wordt gecompleteerd door Danny Handley en Roberto Ruiz. Ze hebben er net een geweldig succesvolle voorjaarstour opzitten. De muzikanten hebben de smaak weer te pakken en in het najaar doen ze weer enkele zalen aan.

 

 

Op 27 oktober kunt u genieten van hun muziek uit de sixties in de Vanger in Bruinisse.

Voor meer info kunt u terecht bij info@pdhbookings.nl

Mensen met een voorkeur voor dit genre muziek of met een hang naar nostalgie moeten deze datum zeker in hun agenda noteren.