Theo Voorzaat werd geboren in Rotterdam op 2 maart 1938 en woont al sinds jaren in Dreischor. Als autodidact ontwikkelde hij zich als schilder die gerekend mag worden als een meester in het modern realisme.

Theo Voorzaat aan het werk in zijn atelier

Theo Voorzaat aan het werk in zijn atelier

 

 

 

Het Stadhuismuseum in Zierikzee levert met de tentoonstelling ‘Overlevingsdrang – Theo Voorzaat en de wereld’ een eerbetoon aan deze Zeeuwse kunstenaar die dit jaar 80 wordt. Het internationale werk van Voorzaat (Rotterdam, 2 maart 1938) wordt ondergebracht in de stroming van het Magisch Realisme. De tentoonstelling is te zien van 28 april tot en met 3 november 2018.

 

Goederede

Goederede

 

 

 

Als de wereld vergaat

De schilder uit Dreischor op Schouwen-Duiveland, trekt de bezoeker binnen in zijn soms hyperrealistische wereld van bakstenen en ruïnes. Verval staat daarin centraal en elementen als bollen als planeten, grauwe cementachtige vormen roepen vervreemding op. Zijn werk wordt gekenmerkt door precisie en het gebruik van licht. Die belichting geeft het werk vaak een romantische tint.

 

 

 

 

 

 

 

Vertrek uit Zierikzee

Vertrek uit Zierikzee

In de tentoonstelling ‘Overlevingsdrang’ komt het leven en werk van Theo Voorzaat samen. Als klein kind heeft hij het bombardement in 1940 in zijn geboorteplaats Rotterdam overleefd. Hoe jong hij toen ook was, dat beeld draagt hij mee in de onderwerpkeuze van zijn schilderijen. De menselijke figuren in zijn werk zijn ook vervreemd en lijken zich af te vragen wat de mens doet als de wereld vergaat.

 

Grote Kerk Zierikzee 1975

Grote Kerk Zierikzee 1975

 

 

 

Meester van het Magisch Realisme

Theo Voorzaat schildert zeer realistische, herkenbare gebouwen zoals de Sint-Nicolaaskerk tegenover het CS in Amsterdam en de Sint-Bavokerk in Haarlem. Ook biedt de leefomgeving van Voorzaat op Schouwen-Duiveland, waaronder het schilderachtige Zierikzee, een inspiratiebron voor zijn kunstwerken. Reden te meer dat juist het Stadhuismuseum Zierikzee, gehuisvest in een monumentaal pand dat zo in een kunstwerk van Voorzaat zou passen, deze tentoonstelling organiseert. In samenwerking met Galerie Lieve Hemel uit Amsterdam is dit een eerbetoon aan de meester van het Magisch Realisme, een must voor liefhebbers. Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus die verkrijgbaar is bij het Stadhuismuseum Zierikzee.

 

Theo Voorzaat, Foto Ernesta Verburg

Theo Voorzaat, Foto Ernesta Verburg

Stadhuismuseum Zierikzee

Het Stadhuismuseum Zierikzee vertelt het verhaal van monumentenstad Zierikzee en haar omgeving en dankt zijn naam aan het gebouw waarin het is gehuisvest: het voormalige stadhuis van Zierikzee. Het grootste deel van dit gebouw is ruim 450 jaar oud. Een deel dateert zelfs uit de periode 1250-1350. De aantrekkingskracht schuilt vooral in de fraaie collectie, de moderne presentatie en het bijzondere gebouw.

Het museum wil bezoekers informeren, maar vooral ook verrassen. Het museum verwelkomt u graag voor een bezoek. U kunt terecht van dinsdag tot en met zaterdag van 11.00-17.00 uur en op zondag van 13.00-17.00 uur. In juli en augustus is het museum ook geopend op maandag van 11.00-17.00 uur.

Meer informatie

Meer weten? Neem dan een kijkje op de website van het museumU vindt het museum aan de Meelstraat 6-8 in Zierikzee.