Delise de Wijze – van Venrooij werd op 15 oktober 1987 geboren in Den Haag. Ze groeide op in Woubrugge, vlak bij Alphen aan den Rijn waar de het Groene Hart Lyceum doorliep. Vervolgens studeerde ze rechten aan de Universiteit in Leiden. In 2012 studeerde Delise af.

Begin

Op 12-jarige leeftijd begon Delise met het schrijven van liedjes. Toen ze 14 jaar was, werden haar liedjes opgemerkt door Robin Groenveld, de bedenker en organisator van Vrienden van Amstel LIVE. Hij bracht haar in contact met Bas Kennis en Holget Schwedt waar ze enkele jaren mee samenwerkte. Daarnaast werd ze begeleid door de voormalige begeleidingsband van Anoek..

Op jonge leeftijd al won Delise een aantal prijzen; zo bereikte ze met haar band de tweede plaats tijdens The International Battle of the Bands in Londen en kreeg ze een eervolle vermelding voor haar liedje “Everything Breaks” tijdens de International Songwriter Competition in de Verenigde Staten. Ook trad ze op in Ahoy tijdens The Chrystal Ball Party en zong ze het lied “Like an Angel” in voor de film Het Schnitzelparadijs. In 2008 nam Delise deel aan het programma Rock Nation op  RTL 5.

Delise – foto Emily Stedenaar

Advocaat

Ondanks die successen besloot ze zich vanaf 2010 helemaal te richten op haar baan als jurist en sloot ze het hoofdstuk muziek maken voor zichzelf af. Wel bleef ze liedjes schrijven en trad zo nu en dan op. Zo zong ze het lied “Toch een beetje thuis” in voor het programma De Verandering en werd ze tijdens haar studie verkozen tot Beste Songwriter van de VU Amsterdam en de Universiteit Leiden. Daarnaast deed ze in 2013 mee aan het programma X-Factor op RTL 4.

Terug naar de muziek

Na jaren zich te hebben gericht op haar juridische carrière, keerde ze in 2016 terug naar de muziek. Na een burn-out realiseerde ze zich naar eigen zeggen dat ze niet zonder muziek maken kon. Wel was haar muziek veranderd. Zo is haar stijl naast singer/songwriter meer pop geworden en schrijft ze haar liedjes in het Nederlands. Sinds haar terugkeer treedt ze vaak op bij bruiloften, uitvaarten en (bedrijfs)feesten, waarbij Delise in opdracht liedjes schrijft en/of covers zingt en zich daarbij begeleidt op haar gitaar of stagepiano. Vanaf het begin van 2018 is ze zich gaan richten op het maken van een nieuw album in samenwerking met Henk Pool.

Henk Pool

En verder

Matthijn Buwalde

Op 20 juli 2018 bracht ze haar nieuwe single “Dat doe je goed” uit, een liedje dat ze schreef met Matthijn Buwalde en Henk Pool. Die single was onder andere meerdere malen te beluisteren bij De Taalstraat op NPO Radio 1. Op 13 september 2018 bracht Delise vervolgens de single ‘Klein zusje’ uit. Dit nummer is opnieuw geschreven met Henk Pool en was bij verschillende radiostations te horen. Deze twee singles vormden de opmars voor het nieuwe album ‘Bladzijde 1’ dat uitkwam op 5 oktober 2018, wat werd gevierd met een albumreleaseconcert op zaterdagmiddag 6 oktober in Theater Castellum in Alphen aan den Rijn.

 

Hier gaf Delise een show, waarbij ze onder andere haar albumliedjes liet horen. Dit deed ze in samenwerking met een band en verschillende gastartiesten. Het nieuwe album en de bijbehorende theatershow kreeg aandacht van verschillende media, zoals het AD, Gooi- en Eemlander, radio en digitale pers.

Aan het einde van 2018 was ze drie keer te horen in de Top1008, waarbij haar single ‘Dat doe je goed’ zelfs op de 50e plek was gekomen. Daarmee viel ze bij de samenstellers op, vanwege de snelheid en de hoogte waarmee ze haar intrede deed bij de Top1008. Op 1 januari werd bekendgemaakt dat ze genomineerd is voor de Zilveren Duif Award 2019 bij de onderdelen Nieuwe artiest van het jaar, Pop- of rockalbum van het jaar en Artiest van het jaar.

De Rechtstraat

Sneltreinvaart

Na haar album ‘Bladzijde 1’, heeft Delise de focus niet losgelaten en is opnieuw met Henk Pool gaan samenwerken aan nieuwe muziek. Een voorbode voor een volgende cd kwam in het voorjaar van 2019 met een nieuwe single welke op 26 april 2019 werd uitgebracht: ‘Stil val’. Dit werd opgevolgd op 11 oktober 2019 door ‘Spreid je vleugels’, een samenwerking van De Rechtstaat  met Delise en geproduceerd door Reyer van Drongelen. De meest recente single is uitgekomen op 10 januari 2020: ‘Kleine dingen’.

Repertoire

Delise maakt eigenwijze, Nederlandstalige, catchy popliedjes met een vleugje singer/songwriter en folk. Liedjes schrijven is voor haar een manier van verhalen vertellen. Verhalen die ze graag met haar publiek deelt in een intieme setting. Huiskamerconcerten zoals Delise ze noemt.

Huiskamerconcerten

Deze huiskamerconcerten zijn extra bijzonder. Naast nummers van haar debuut CD ‘Bladzijde 1’ brengt Delise ook nieuwe muziek horen. Op zaterdag 28 maart presenteert zij haar nieuwe CD. Tijdens dit optreden is deze nieuwe CD al voor het publiek te koop. Voor wie niet bekend is met Delise; hier kunt u al een voorproefje nemen.

Tholen

Op zaterdagmiddag 29 februari geeft zij een akoestisch concert in de Gasthuiskapel op Tholen waarbij ze wordt begeleid door een cellist. Zij speelt hier covers en zelfgeschreven songs, waarbij ze u ook een inkijkje geeft in de verhalen achter haar muziek.

Vanwege de geringe ruimte in de Gasthuiskapel is vooraf een kaartje bestellen een must of tot zo ver er nog kaartjes verkrijgbaar zijn, aan de deur.

De kaartjes zijn te bestellen via www.truetickets.nl/Delise en kosten €11,00 (inclusief reserveringskosten). Er zijn beperkt kaartjes verkrijgbaar.

het concert begint om 14:30 en duurt tot 16:30 uur. De zaal is open vanaf 14:10 uur.

Noteer die datum en tijd in je agenda en laat je die middag meenemen op de tonen van haar prachtige stem en haar mooie, ontroerende en vrolijke liedjes