Aan de opening van het kreeftenseizoen ging in het verleden altijd een echte race vooraf. Kreeftenvissers probeerden zo snel als ze konden bij de vrije visgronden in de Oosterschelde te komen om hun beoogde plaats te claimen. Maar echt eerlijk was dat niet. Vissers die vanuit hun thuishaven vertrokken, waren soms een uur onderweg om hun plekje te bereiken. Ook was er een groot verschil tussen snelle en trage boten

Claimen

Vanaf dit jaar werd hier verandering in gebracht. Vissers mogen nu zelf kiezen vanuit welke haven ze vertrekken. Ook wordt er vanuit gegaan dat hierdoor de procedure zo wordt beïnvloed dat de vissers onderling tot afspraken komen en daardoor het niet langer een gevecht is om de beoogde plekjes.

Oosterscheldekreeft

En dat allemaal vooruitlopend op de eerste vangst van de Oosterscheldekreeft. Zeekreeften (Nephropidea) komen overal ter wereld voor. Wij praten hier alleen over de Homarus Gammarus. Deze soort komt voornamelijk voor in de Oosterschelde, een soort die al sinds 1883 wordt gevangen in deze wateren.

Oosterscheldekreeft

Oosterscheldekreeft

Uniek

De Oosterscheldekreeft is een vrij uniek product. Wetenschappelijk is bewezen dat door de afwijkende DNA structuur ten opzichte van andere kreeftensoorten de Oosterscheldekreeft een fijnere en zachtere smaak heeft.

De kreeft is slanker dan de Amerikaanse en Canadese soortgenoten. Ze heeft een donkere blauw/zwarte kleur en opvallend zijn de gele vlekken op de kop.    Bovendien staat de versheid van de Oosterscheldekreeft (rechtstreeks uit de Oosterschelde naar de restaurants) garant voor een hoogwaardig kwalitatief product. Een ander voordeel; de Oosterscheldekreeft onderscheidt zich door de duurzame visserijmethode.

Arbeidsintensief

De visser zet onder water netten, korven of fuiken uit. De kreeft loopt zelf in de val. De vissers controleren dagelijks de vangt. Kleine kreeftjes of vrouwtjes met eieren op hun rug worden terug gezet. Allemaal handwerk dat behoorlijk arbeidsintensief is.

Opening seizoen

Op de laatste donderdag van maart kunnen vissers, naar de door hun uitgezette en geclaimde percelen om hun eerste vangst binnen te halen. Er mag worden gevist tot 15 juli, de datum waarop het seizoen sluit. Na het seizoen is de Oosterscheldekreeft nog maar beperkt verkrijgbaar in bepaalde restaurants.

Dat wordt smullen!

Dat wordt smullen!

Smullen

Met behulp van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft is de kreeft behoorlijk in opkomst. Op 29 maart zal de eerste kreeft door de schipper van de MS3, Gerrie van den Hoek worden binnengehaald. De eerste gevangen kreeft zal worden overhandigd aan de eregasten. Claudia en Jannis Brevet van het, met door Michelin drie sterren bekroonde restaurant Scaldes in Kruiningen, zijn daarbij. Misschien hebben ze wel de goed tips voor de bereiding van de Oosterscheldekreeft.

En daarna kan het feest beginnen. In tal van Zeeuwse restaurants staat de Oosterscheldekreeft dan weer op de kaart. Vier maanden lang kunt u weer genieten van deze Zeker Zeeuwse delicatesse.

Meer informatie over de Stichting Oosterschelde Kreeft kunt u hier vinden.

 

Eet smakelijk!