Het indrukwekkende Zeeuwse trekpaardenras is niet zo oud als we wel denken. Aan het begin van de vorige eeuw kwam dit stoere werkpaard via Zeeuw-Vlaanderen vanuit België onze grens over. Vanaf ‘de overkant’ verspreidde dit koudbloed, krachtig en geduldig ras over de hele provincie.

Ploegwedstrijden Kerkwerve

Meer dan een halve eeuw trok dit prachtige paard urenlang de ploeg en de eg. Er was een zware ramp nodig om dit oersterke paardenras voor nodig er onder te krijgen.

Na de Tweede Wereldoorlog rukte de mechanisatie in de industrie snel op. Ook de Zeeuwse landbouw ontkwam hier niet aan. Na de daaropvolgende Watersnoodramp ging de mechanisatie in steeds sneller tempo. Langzaam maar zeker nam de tractor de rol van het trekpaard over. Deze naar dieselolie stinkende krachtige monsters namen in de paardenschuur de plaats van de kolossen over.

tractor op stal

 

Het was gelukkig niet het definitief verdwijnen van het Zeeuwse trekpaard. Liefhebbers bleven het ras koesteren en verzorgen. Hoewel het niet meer voor de ploeg loopt is heeft het een vaste plaats gekregen. Het Zeeuwse trekpaard wordt nog regelmatig ingespannen voor het traditionele ringsteken en sjeesrijden.

Wil men deze prachtige paarden in grote groepen bezig zien, dan moet men in het voorjaar zeker een aan de stranden van Schouwen-Duiveland gaan kijken naar het traditionele Strao Rijden 

Strao Rijden

Werden de Zeeuwse trekpaarden vroeger al goed verzorgd, tegenwoordig worden ze verwend. Bij die verwennerij hoort vanzelfsprekend ook een regelmatig bezoek aan de pedicure.
Een aantal maal per jaar komt als vanouds de hoefsmid langs om de paarden te beslaan. Daarbij was de travalje in de dorpen, een onmisbare plaats.

Hoefsmid aan het werk

Ook in de tuin van Goemanszorg staat een travalje. Regelmatig geeft de hoefsmid daar een demonstratie van zijn werk.
Hier kunt u kunt dichtbij meemaken hoe het grote trekpaard bekapt en beslagen wordt. De hoefsmid beantwoordt graag al uw vragen.

 

Op 29 oktober kunt u deze demonstratie vanaf 11:00 uur van dichtbij beleven. Voor liefhebbers van paarden en van het boerenleven, zeker een goede tip.

Museumboerderij Goemanszorg

Molenweg 3

4315 CE Dreischor