Het Dweilbandfestival, ofwel de Answester Dweildag, is een jaarlijks terugkerend evenement in Hansweert. Het festival vind altijd plaats op de laatste zondag van september. Altijd weer komen er vele bezoekers op af vanuit zowel de omliggende dorpen, als vanuit de rest van Zeeland. Het is het grootste evenement in Hansweert. De eerste keer dat het georganiseerd werd was in 2000 en sindsdien is het evenement niet meer weg te denken uit de cultuur van Hansweert. Dit jaar dus de 19de editie.

Dweildag 2018 – foto Marian van Ertvelde

De organisatie van het festival ligt in handen van een dweilband genaamd de Scheldedweilers. Zij zijn opgericht in het jaar 1996, een aantal jaren voordat het festival voor het eerst plaats vond. Ze spelen niet alleen op het festival, maar zijn ook in te huren voor feesten en partijen. De band is voortgekomen uit een groep mensen met een liefde voor muziek, die ook wel van een gezellig feestje op zijn tijd houden. Of het nu op dit jaarlijkse evenement is of ergens anders, de sfeer zal er niet snel minder om zijn.

Plezierige muziek met tal van orkesten

Deze dweilband is een onderdeel van muziekvereniging Scheldegalm, die al ruim een eeuw eerder, in 1886 werd opgericht en afkomstig is uit het dorp zelf. Buiten de Dweilband heeft deze vereniging ook een harmonie, een drumband en worden er door opleidingen verzorgt voor beginnende muzikanten. De Dweildag vloeide voort uit het 110 jarig bestaan van de harmonie. Naast de Answester Dweildag worden er nog meer evenementen georganiseerd door de vereniging, zoals concerten. Ook zijn zij vaak te vinden op speciale gelegenheden zoals markten en treden ze vaak op verschillende plekken op tijdens feestdagen.

Mocht u toevallig op de laatste zondag van de maand september in Hansweert of omgeving zijn, ga dan zeker dit feest bezoeken. Het staat garant voor een fantastische, gezellige dag vol sfeer, vermaak en, als allerbelangrijkste: geweldige muziek.