De hervormde kerk van Kapelle is een monumentaal pand.  Ze werd gebouwd in de 14de eeuw, toen men begon aan het koor en de toren. In 1475 werden de sacristie en het noorderkoor gebouwd en in 1500 de doopkapel aan de zijkant van de toren. Het schip dateert uit dezelfde tijd. De toren is het bekendste deel van de kerk en wordt ‘De stoere Zeeuw genoemd’. Het is een 60 meter hoge toren die voor het grootste deel uit baksteen bestaat, maar de ingang is van natuursteen. De toren heeft als enige kerk in Zeeland een bakstenen spits met vier hoektorentjes. De kerk wordt geroemd om haar fraaie akoestiek.

Bätz-Witte orgel in Kapelle

Bätz-Witte orgel in Kapelle

 

Bätz-Witte orgel

In dit monumentale pand bevindt zich een Bätz-Witte orgel. Een heel bijzonder instrument.

Johann Heinrich Bätz (1709) was van oorsprong een Duitse orgelbouwer die zich in Nederland vestigde. Aanvankelijk werkte hij samen met Christian Müller, met wie hij samen het hoofdorgel van de Sint Bavokerk in Haarlem bouwde.

In 1739 vestigde Bätz  zich als zelfstandige in Utrecht. Daar bouwde hij 16 orgels die door hun omvang en klank overal bewondering oogsten. Zijn laatste prestatie was de bouw van een orgel voor de Sint-Lievenskerk in Zierikzee.

Dit orgel is, bij de brand van de kerk in 1832 verloren gegaan. Bätz overleed eind 1770

Het beroemde etiket

Het beroemde emaille etiket

 

 

 

Na zijn dood

Na zijn overlijden werd het bedrijf door vijf leden van de familie voortgezet. Hoewel min of meer ieder voor zich werkte, bleven de broers Gideon en Christoffel nauw samenwerken.

De zonen van Christoffel; Jonathan en Johan Martin, werden opgevoed door hun oom Gideon. Na de dood van hun oom namen zij de leiding over het bedrijf over.

Christian Gottlieb Witte werkte vanaf 1827 in het bedrijf van de broers. In 1833 werd hij medevennoot. Na de dood van Jonathan nam hij het bedrijf over en doopte de firma om in Bätz-Witte.

Onder deze naam werden nog lange tijd schitterende kerkorgels gebouwd.

Jaco van Leeuwen

Jaco van Leeuwen

 

Jaco van Leeuwen

Een van deze pronkstukken onder de orgels is aanwezig in de hervormde kerk van Kapelle. Op vrijdag 31 augustus geeft Jaco van Leeuwen een concert op dit orgel.

Jaco is een oud-leerling van Adriaan Kousemaker en van Kees van Eersel. Hij studeerde orgel, piano, koordirectie en kerkmuziek in Utrecht.

Robert Schumann

Robert Schumann

Hij vervolgde zijn studie bij Piet Kee aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en behaalde daar het diploma Uitvoerend Musicus.

Jaco is als cantor-organist verbonden aan de Oude Jeroenskerk in Noordwijk.

Voor het concert in Kapelle heeft hij een afwisselend programma samengesteld met werken van onder andere Bach, Schumann, Willan en Dupre.

 

Het concert begint om 20:00 uur 20.00 uur.  De deuren gaan open om 19:30 uur.

De toegangsprijs bedraagt € 7,-  Voor kinderen t/m 14 jaar is de toegang gratis.

 

Wilt u vooraf kennis maken met de rijke klankkleur van dit mooie instrument, kijk dan hier via YouTube.