De Poezieweek gaat op donderdag 31 januari van start met Gedichtendag. Poëzieliefhebbers uit heel Nederland en Vlaanderen passen gedichten toe in het leven van alledag, voor collega’s of vrienden, on- en offline. De Deuzonschole en Erfgoed Zeeland organiseren daarom op vrijdag 1 februari in Hoofdplaat een Zeeuwse poëzieavond met vier dichters die Nederlandse en Zeeuwse poëzie voordragen, afgewisseld met muziek.

overal plaats voor een gedicht

overal plaats voor een gedicht

Gedichtendag

Met Gedichtendag gaat op de laatste donderdag van januari traditiegetrouw de Poëzieweek van start. Gedichtendag, sinds 2000 georganiseerd door Poetry International Rotterdam, is het poëziefeest van Nederland en Vlaanderen. Poëzieliefhebbers van beide zijden van de grens organiseren die dag een grote diversiteit aan eigen gedichtenactiviteiten en ook de media klinken die dag een stuk poëtischer.

Zeeuwse poëzie

Op vrijdag 1 februari – een dag na de Gedichtendag – organiseren Erfgoed Zeeland en de Deuzonschole een Zeeuwse poëzieavond in Hoofdplaat in de Deuzonschole. Vier dichters brengen Nederlandse en Zeeuwse poëzie.

Gastheer Ries de Vuyst zorgt voor muziek. Jorien Brugmans en Jan Kuipers brengen poëzie in het Nederlands. Jan Zwemer en Theo Raats zorgen voor de Zeeuwse inbreng. Iedereen is van harte welkom.

De dichters

Jan Kuipers - foto H.M.D Dekker -, httpscommons.wikimedia.org

Jan Kuipers – foto H.M.D Dekker -, httpscommons.wikimedia.org

Jan J.B. Kuipers werkt als publiekshistoricus als schrijver en dichter. Hij was stadsdichter van Middelburg in 2005 en 2006. Hij publiceerde circa 1.500 losse bijdragen en schreef meer dan 70 boeken, zowel fictie als non-fictie voor alle leeftijden. Zijn meest recente boeken zijn: ‘Houten Trouw’(uitgeverij Verschijnsel) en ‘Willem van Oranje – prins in Opstand’ (uitgeverij WalburgPers).

 

 

 

Jorien Brugmans is beeldend kunstenaar, dichter en taaltrainer NT2. Ze schildert in woorden en beelden. Haar gedichten ontstaan onder verflagen van landschappen, portretten en stillevens, in een vaardige stijl met oog voor kleur, klank en vorm.

Jorien

Jorien Brugmans

 

 

 

 

 

 

Theo Raats was twee jaar iedere week vaste columnist in het literaire programma ‘Zegge en Schrijven’ van Omroep Zeeland. Daarnaast werkte hij mee aan programma’s over het Zeeuwse dialect en schreef hij columns in dit dialect. Hij was in 2013 en 2014 stadsdichter van Middelburg.

Theo Raats - Foto Cees Maas

Theo Raats – Foto Cees Maas

 

 

 

 

Jan Zwemmer is sinds 1993 freelance historicus. Hij schrijft al  bijna 40 jaar gedichten waarbij het accent ligt op het agrarische platteland.

Sinds 10 jaar waagt hij zich ook aan vertalingen uit andere talen, zowel naar het Zeeuws als naar het Nederlands.

Jan Zwemer

Jan Zwemer

Praktische informatie

 

Waar:               de Deuzonschole

Deltastraat 22

4513 AW Hoofdplaat

Wanneer:         Vrijdag 1 februari

Hoe laat:          van 20:00 tot 22:00 uur

Inloop               vanaf 19:30

Entree:             € 7,50, inclusief koffie of thee.

Organisatie:      Zeeuws Erfgoed en de Deuzonschole.

 

Aanmelden

 Belangstellenden kunnen zich voor de Zeeuwse poëzieavond in Hoofdplaat opgeven door een e-mail te sturen naar deuzonschole@gmail.com of intzeeuws@erfgoedzeeland.nl onder vermelding van uw naam en het aantal personen. De entreeprijs kan worden voldaan bij binnenkomst in de zaal.