De Poëzieweek gaat op donderdag 30 januari weer van start met de Gedichtendag. Poëzieliefhebbers uit heel Nederland en Vlaanderen passen gedichten toe in het leven van alledag. Voor hun lief, collega’s of vrienden, on- en offline.

Ellewoutsdijk

Het kan zo heerlijk stil wezen in Ellewoutsdijk. Misschien komt het doordat het helemaal onder in de Zak van Zuid-Beveland ligt? Wie de stilte niet vreest en schoonheid mint kan er rustig naar toe gaan om de natuur en cultuur te beleven.

 

‘t Kerkje van Ellesdiek

Kerkje

Het kerkje is dan ook een perfecte locatie, aangegrepen door ’t Kerkje ven Ellesdiek en Erfgoed Zeeland, om hier op 31 januari een poëzieavond te organiseren voor kunstenaars die Nederlandse en Zeeuwse poëzie, afgewisseld met muziek brengen, een podium te bieden.

Gedichtendag

Met de Gedichtendag gaat op de laatste donderdag van januari traditiegetrouw de Poëzieweek van start. Gedichtendag, sinds 2000 georganiseerd door Poetry International Rotterdam, is hét poëziefeest van Nederland en Vlaanderen. Poëzieliefhebbers van beide kanten van de grens organiseren die dag een grote diversiteit aan eigen poëzieactiviteiten. Maar ook de media klinken die dag een stuk poëtischer.

Zeeuwse poëzie

Op vrijdag 32 januari – een dag na Gedichtendag – organiseren Erfgoed  Zeeland en ’t Kerkje van Ellesdiek een Zeeuwse poëzieavond in Ellewoutsdijk. Dingeman de Visser en Jan Zwemer brengen het programma ‘Dingenman en Jan spelen in en met het Zeeuws’.

Dingeman de Visser

Vier andere dichters brengen tussendoor Nederlandse en Zeeuwse poëzie. Dingeman de Visser zorgt voor het muzikale gedeelte. Jan Zwemer, Jopie Minnaard en Jan Priem zorgen voor de Zeeuwse toets. Jan Kuipers en Theo Raats dichten vooral in het Nederlands.

 

 

 

De dichters en anderen

Jan J.B. Kuipers werkt als publiekshistoricus. Hij is schrijver en dichter en was als stadsdichter van Middelburg in 2005 en 2006. Hij publiceerde circa 1.500 losse bijdragen en meer dan 70 boeken; non-fictie en fictie voor alle leeftijden.

Jan Kuipers foto H.M.D. Dekker

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Theo Raats was twee jaar iedere week vaste columnist in het literaire programma ‘Zegge en Schrijven’ van Omroep Zeeland. Ook werkte hij mee aan programma’s over het Zeeuwse dialect. Hij was in 2013 en 2014 stadsdichter van Middelburg.

Theo Raats – Foto Omroep Zeeland

De veelzijdige Jopie Minnaard schildert en maakt illustraties. Ze schrijft boeken (over en in het dialect) kinderboeken en gedichtenbundel en vertelt prachtige verhalen. Zij won diverse prijzen voor haar werk.

Jopie Minnaard

Jan Zwemer is sinds 1993 freelance historicus. Ook dicht hij al bijna veertig jaar in het Zeeuws, maar ook wel in het Nederlands. Zowel in zijn geschiedkundig werk als in zijn gedichten ligt het accent op het agrarische platteland. De laatste tien jaar waagt hij zich ook aan het vertalen uit andere talen, zowel naar het Zeeuws als naar het Nederlands.

Jan Zwemer

Dingeman de Visser is een singer- songwriter. Hij werd bekend met de band Dender. Hij werkt nu al weer jaren solo. In 2010 bracht hij de CD ‘Vó degeen die a ’t wil wete’ uit. Hij begeleid zichzelf op gitaar en mondharmonica.

Jan Priem brengt Zeeuwse gedichten en is bestuurslid van ’t Kerkje van Ellesdiek

Jan Priem

Beleven?

Belangstellenden voor de Zeeuwse Poëzieavond kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen naar: intzeeuws@erfgoedzeeland.nl. Vermeld daarbij uw naam en het aantal personen.

 

Praktische informatie

Waar: ‘t Kerkje Ellesdiek – Hattumstraat 5 – 4437 AG Ellewoutsdijk

Wanneer: Vrijdag 31 januari van 19:30 tot 21:30 uur, inloop vanaf 19:00 uur

Entree: Vrije bijdrage (entree en koffie) Na afloop tegen betaling een gezellig drankje

Organistie: Erfgoed Zeeland en ’t Kerkje van Ellesdiek